2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Kutya úszásoktatás lépésről lépésre

Főoldal Blog Kutya úszásoktatás lépésről lépésre
13 okt 2022  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

A vízben végzett testmozgás fitten tartja a kutyákat, legyenek azok fiatalok vagy idősek, vékonyak vagy zömökek. Igen, az úszás nem csak a nyári hűsölésről szól, mivel a fizikai állapotuk és az ízületeik is hálásak lesznek a vízben eltöltött időért.

Miért olyan hasznos a kutyák számára az úszás?

Akár a strandon vagyunk, akár a medencében, a kutyák egész testükkel mozognak, végig aktívak maradnak. Ez a gyakorlat nagyon jót tesz az idősebb ebeknél, vagy azoknál, akik műtét után lábadoznak. Ilyenkor a vízben végzett gyakorlatok a fizioterápia részét képezik, és fájdalomcsillapító hatásuk van. Külön előny, hogy a válogatós és kissé lusta kutyák is visszanyerhetik fittségüket az úszásnak hála.

A kutyaúszás előnyei

A kutyáknál a hűsölésen és a szórakozáson kívül számos pozitív hatása van az úszásnak:

  • Izmot tudnak építeni.
  • A vízben végzett mozgás kíméli az ízületeket.
  • A kutya állóképessége javul.
  • A túlsúlyos kutyák kalóriát égetnek.
  • A szív- és érrendszer erősödik.
  • Az idősebb kutyák tovább maradnak aktívak.

A medencében a kutya teste folyamatosan dolgozik a víz ellenállásával szemben. Ugyanakkor a víz felfelé irányuló ereje megkönnyíti számára a mozgást, nem szenved annyira, mint a szárazföldön. Az úszás tehermentesíti az ízületeket és az izmokat, valamint erősíti a szívet és a tüdőt. Azonban arra mindig figyelni kell, hogy a kutyaúszás akkor a leghatékonyabb, amikor a kutya teljesen nyugodtan érzi magát.

Hogyan tegyük élvezetessé az úszást?

Válasszunk olyan helyet, amely alkalmas arra, hogy kutyával együtt ússzunk. Kezdőknek a nyugodt, sekély víz a legjobb, lehetőleg könnyen elérhető, jól látható parttal. A medence gyerekeknek fenntartott része, vagy a kisebb vizes sarkok tökéletesen megfelelnek erre a célra. A kutyamedencék biztonságos megoldást jelentenek, amelyet egész évben használhatunk, de ha nem akarunk külön venni, akkor a kerti medencében is kipróbálhatjuk az úszást.

A kutyaúszáshoz nincs szükség pórázra vagy hámra, azonban nagyon praktikus kiegészítő az úszómellény, amely főleg a tapasztalatlan kutyák számára ajánlott. Vannak olyan fajok, amelyek inkább elsüllyednek a vízben (mopsz), nekik is szükségük lesz mellényre. Az is fontos, hogy a kutya engedelmeskedjen nekünk, és hogy bármikor ki tudjuk hívni a vízből.

A kutyának is pihennie kell!

A tapasztalatlan kutyák már néhány perc után kimerülnek, azonban kicsit olyanok, mint a gyerekek, nem biztos, hogy ki akarnak jönni. Ha pedig a túlsúly vagy az ízületi problémák ellen szeretnénk küzdeni, akkor először mindig beszéljünk az állatorvossal.

Egyéb tippek a biztonságos kutyaúszáshoz

Ellenőrizzük az áramlást (szabad víz esetén) és a vízhőmérsékletet. A túl hideg víz nyáron túlterhelheti a kutya szervezetét. Mindig tartsuk szem előtt, hogy időnként pihennie kell, amit érdemes az árnyékban tenni. A gyomorcsavarodás megelőzése érdekében az úszás előtt két órával már ne adjunk neki enni. Úszás után alaposan szárítsuk meg a szőrét, és ha lógó fülű, akkor szárítsuk meg a füleket is.

Mely kutyák szeretnek úszni?

Vannak olyan kutyafajták, amelyeknek már a nevükben is benne van a vízhez való vonzódásuk, mint például a spanyol vízi kutya és a portugál vízi kutya, ők anatómiailag tökéletesen alkalmasak az úszásra. Emellett a labradorok és a golden retrieverek is szeretnek a vízben lenni. Fajtától függetlenül, minél hamarabb kezdjük el a szoktatást, annál hamarabb hozzászoknak a vízhez.

Minden kutya tud úszni?

Az egyik spanyol állatkórház szerint a legtöbb kutya természetes úszó, és egy rövid alkalmazkodási fázis után elsajátítja azt. Vannak azonban olyan fajták, amelyek alkatuk miatt nem tudnak olyan kecsesen mozogni a vízben. A mopszok és a bulldogok például rövid lábaikkal nehezen tudnak a vízben maradni, és az orruk nagyon gyorsan megtelik vízzel. Azonban még ha nem is lesznek olimpiai úszók, egy kis türelemmel és empátiával hozzá lehet szoktatni őket a vízhez.

Mit tegyünk, ha nem akar úszni?

Ha sem a jutalomfalat, sem a türelem nem segít, akkor a kutyának rossz tapasztalatai lehetnek a vízzel kapcsolatban. Hogy ne rontsunk a helyzeten, érdemes beíratni őt egy kutyás úszótanfolyamra egy tapasztalt trénerrel. Az viszont nagyon fontos, hogy soha ne kényszerítsük, mivel éppen az ellenkezőjét fogjuk elérni. Ha túlsúlyos vagy műtéten átesett kutyán szeretnénk segíteni, sok más lehetőség is van.

Tippek a kutyákkal való úszáshoz

Ha az első akadályokat leküzdöttük, és már a vízben vagyunk, akkor valószínűleg magától fog mozogni. A lusta vagy változatosságot és sok mozgást igénylő kutyákat megfelelő kiegészítőkkel lehet ösztönözni, hogy ne unatkozzanak közben. A nagy mozgásigény néha egyet jelent az unalommal, mivel ezek az ebek csak néhány percig szokták bírni. Az, hogy mennyit követelünk meg a kutyától, vagy hogy milyen kiegészítőket veszünk neki, az függ a fizikai állapotától és attól, hogy tud-e úszni.

A túlsúlyos kutyák lassabban indulnak. Itt a legfontosabb dolog, hogy mozgásra és szórakozásra késztessük őket. Kezdjük könnyedén, és sétáltassuk először sekély vízben, a part közelében. Már a vízben taposás is jó testmozgás számára, és innen fokozatosan haladhatunk előre.