Az algák vízben élő növények, amik fotoszintézissel léteznek. A zöld növényi részekben fényenergiát vesznek fel, és szerves anyagokat állítanak elő. Általában nem zavar minket a létezésük, egészed addig, amíg meg nem jelennek a medencénkben. Mit tehetünk ellenük?

Kezdjük a megelőzéssel

Az első biztos megoldás az algásodás elleni szerek használata. Ma már bármilyen kertészeti boltban be tudunk szerezni egyet, amit a vízbe kell tenni. Általában választhatunk a habzó, erősen habzó és nem habzó szerek közül. Minden háztartásban kéne tartani, mivel az algák a legtisztább medencében is megjelennek, hiszen megtalálják a napos részeket, vagy a rejtett sarkakat.

Ha meg akarjuk előzni a jelenséget, akkor gondoskodnunk kell az átforgatás mértékéről. Sok tulajdonos csökkent az átforgatáson, mivel ezzel áramot akar megtakarítani, azonban ezzel éppen a zöldmoszatoknak készíti elő az új lakást. Ne gondoljuk azt, hogy azonnal látni fogjuk a zöld vendégeinket, de lassan elszaporodnak majd a nehezen elérhető részeken. Éppen ezért fontos, hogy kefés tisztítást is végezzünk, mivel így a még nem látható moszatokat is leszedjük.

A zöldmoszatok

A fürdőmedencében többféle moszat is megjelenhet, ezeket másként kell kezelni. A zöldmoszat általában hirtelen tűnik elő, szinte egyik napról a másikra, főleg záporeső után. Eleinte világoszöld lepedék keletkezik a medence falán. Szerencsére könnyen meg lehet tőle szabadulni, elég, ha alaposan átkeféljük az érintett részeket. Ilyenkor szintén elgondolkodhatunk az átforgási időtartam növelésén.

Ha nem kezeljük időben, akkor a medence zölddé válik. Ezt a fertőtlenítőszer hiánya okozza, esetleg a túl rövid szűrési idő. Szerencsére a helyzet csak kinézetre ijesztő, a megoldás sokkal egyszerűbb. Általában elég, ha a szivattyút tartós üzemre kapcsoljuk egészen addig, amíg a víz fel nem tisztul. Amennyiben a víz is zöld, akkor lökésszerű klórozásra is szükség lesz. Ezek együttesen 1-2 nap elteltével tisztává varázsolják a vizet.

A feketemoszat

A kék- vagy feketemoszat megjelenése minden tulajdonos rémálma. A szervezetüket komplex héj védi, ami ellenállóvá teszi a vegyszerekkel szemben. Az sem segít, hogy kedvelik a semleges és a lúgos vizet is, tehát a pH értéket 7 fölé kell emelni.

Eleinte csak a repedésekben és fugákban telepednek le. Ez azt jelenti, hogy műanyag medencékben sokkal kisebb az esély a találkozásra. Amennyiben a mi medencénk nem hegesztve van, hanem valódi fugák borítják, mindig tartsuk kifogástalan állapotban. Keressük a kis fekete foltokat, és támadjuk őket célzottan elhelyezett klórgranulátummal. Amikor az alga barna színű lesz, akkor kefével el lehet távolítani.

Ha az alga a medence falán jelenik meg, akkor a granulátumot nem tudjuk elhelyezni. Ebben az esetben egy acélkefére lesz szükség, majd addig kell kefélni a falakat, amik az algák le nem hullanak a medence aljára. Ezek másnapra elpusztulnak.

Ha az algásodás nagy felületet érint, akkor sajnos le kell engedni a vizet, és alaposan ki kell tisztítani a medencét. Nem szabad túlzásba esni a szerekkel, mivel ez veszélyt jelenthet a fürdőzőkre is.