2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Medencék egész évben a házon belül

Főoldal Blog Medencék egész évben a házon belül
29 nov 2022  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

A beltéri medencék lehetővé teszik, hogy egész évben élvezhessük a medencét – nem kell megvárni a jó időt, hogy kihasználjuk az úszás örömeit és előnyeit! Az ilyen típusú medencék tökéletesen illeszkednek egy házba, és igazi nappalivá válnak, amely a wellnessnek és a pihenésnek van szentelve.

Bár a beltéri medence ideális megoldás, egyúttal azonban egy speciális létesítmény is, amely kiterjedt és rendszeres karbantartást igényel. Vajon megéri beszerezni?

Ki építhet beltéri medencét?

A beltéri medence beépítése előzetesen néhány óvintézkedést igényel. Célszerű szakemberrel konzultálni, hogy kiderüljön, valóban adottak-e a feltételek, mielőtt egy ilyen projektre vállalkoznánk.

A beltéri medencét először a ház többi részétől elkülönített helyiségben kell elhelyezni. Ennek a helyiségnek optimális körülményekkel kell rendelkeznie, különösen a szellőzés tekintetében. Minél magasabb a mennyezet, annál nagyobb a levegő térfogata és annál kisebb a páratartalom. Ezt a helyiséget el kell szigetelni a ház többi részétől, hogy elkerüljük egyrészt a nedvesség terjedésének veszélyét, másrészt a fürdőzők és a medence technikai berendezései által okozott zajszennyezést. Gondoskodni kell a szigetelésről is, hogy a karbantartási termékek szagai ne jussanak be a levegőbe és az otthon légkörébe.

Óvintézkedések a medence integrálásához

A legjobb megoldás az, ha a ház építése közben készítjük elő a terepet a beltéri medencének, hogy az összes speciális ajánlást figyelembe tudjuk venni és alkalmazzuk. Ha a beltéri medence egy meglévő épületbe kerül, akkor semmilyen módon nem járulhat hozzá a ház padlójának destabilizálásához. Előzetesen ellenőrizni kell, hogy stabil-e, és képes-e elviselni a medence terhelését, amint megtöltjük vízzel.

Az üvegezett terasz az egyik leggyakoribb választás egy beltéri medence telepítéséhez. Könnyen integrálható egy meglévő házba, és új építésű házakba is egyszerűen beépíthető. Az üvegezett veranda előnye az is, hogy természetes fényt juttat a fedett medencébe. Az üveggel burkolt veranda lehetővé teszi, hogy a házon belülről és kívülről is hozzáférjünk a medencéhez a tolóablakoknak köszönhetően.

A különböző típusú beltéri medencék

A beltéri medence általában egy “földbe épített” medence. A medence többféle anyagból építhető, a fától az öntött betonig, beleértve az előregyártott poliésztermedencét is. A burkolathoz célszerű csempét vagy megerősített PVC-t választani.

A beltéri medence előnyei

A beltéri medence legnagyobb előnye, hogy egész évben használhatjuk, anélkül, hogy a kinti időjárás miatt kellene aggódnunk. A beltér mindig védett és fűtött. Ezenkívül a beltéri medence teljesen biztonságos, mivel egy külön helyiség áll, és sokkal könnyebb elzárni a hozzáférést. Ezek a létesítmények olyan helyiségben találhatók, ahová ajtón keresztül kell bejutni. Ebben az értelemben lezárhatjuk, hogy a gyerekek ne férjenek hozzá felügyelet nélkül.

Ez a medencetípus saját légkondicionáló rendszerrel rendelkezik, amely mind a víz, mind a külső hőmérsékletet kellemessé, úszásra alkalmassá teszi. Egy másik nagy előnyük a karbantartásuk, mivel kevesebb gondozást igényelnek, mint a kültéri medencék, mivel nincsenek közvetlen kapcsolatban a szennyezéssel és a kedvezőtlen időjárással. Ez azt jelenti, hogy a medence vize hosszabb ideig marad tisztább, és ezért kevesebb erőforrást igényel. Végezetül, egy beltéri medence előnye, hogy jelentős értéket ad a háznak.

A beltéri medence hátrányai

Ha nem tartják be a megfelelő szigetelési ajánlásokat a páratartalom, a zaj és a szagok tekintetében, a beltéri medence gyorsan az egész ház számára kellemetlen forrássá válhat. A páratartalom okozta lehetséges problémák korlátozása érdekében korrózióálló anyagokat kell használni ebben a helyiségben, és meg kell tervezni egy párátlanító beszerelését.

Másrészt a medence összes műszaki berendezése, mint például a szivattyú, a szűrés, a légkondicionálás (például napenergiával) stb. olyan elemek, amelyeket tökéletesen el kell szigetelni a ház többi részétől.

A beltéri medence nem lehet túl nagy vagy túl mély, hogy ne kelljen túl mélyre ásni, ami meggyengítheti a ház alapjait. Legfeljebb 1,50 m mélység ajánlott.

Egy beltéri medence gondos karbantartást igényel. Mivel egész évben használják, karbantartásának nagyon rendszeresnek és kifogástalannak kell lennie, hogy elkerüljük a hibákat. A kültéri medencével ellentétben télen is rendelkezésre áll, még akkor is, ha a napsütéses napok elmúltak.

A beltéri medence költségei

A beltéri medence összetett telepítése miatt lényegesen drágább, akár kétszer annyiba is kerülhet, mint egy kültéri vagy fedetlen medence. Számítsunk legalább millió feletti költségvetésre egy beltéri betonmedence esetében. Ha a poliésztermedencét választjuk, az ár alacsonyabb lesz, nagyjából fele annyi.

A kültéri medencék a nyári hónapokban használhatók, bár nagyon meleg éghajlaton egész évben használhatók. Hazánk esetében nem biztos, hogy a kültéri medence a legjobb megoldás, így érdemes eljátszani a gondolattal, hogy saját, beltéri medencét válasszunk.