2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Mennyi a medence ideális pH értéke?

Főoldal Blog Mennyi a medence ideális pH értéke?
01 márc 2020  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Magyarországon a tévéreklámoknak köszönhetően jó eséllyel mindenki hallott már a pH értékről. A médiában ez ugyan nem a medencékhez kötődik, de a fürdés közben is kiemelt jelentősége van. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, mit is jelent pontosan a pH érték, és mekkora az ideális értéke az otthoni medencénkben.

Mi az a pH érték?

A pH a pondus hidrogenii kifejezés rövidítése, mely bármilyen oldat kémhatását jelöli. A tiszta víz pH értéke 7, az ennél kisebb értékeknél savas-, a nagyobbaknál lúgos kémhatásról beszélhetünk. A hétköznapokban is ismert savas anyagok közé tartozik például a tea (5,5), a kávé (5), a sör (4,5), a bor (4), a narancslé (3,5), az ecet (2,5), a sósav (1,5) vagy kénsav (1).

A lúgos pH értékekre is számos példa található a mindennapi életben, így az emberi bélflóra (8,3), a szappan (9-10), az ammónia (11,5), a hipó (12,5) és a nátrium-hidroxid (14) is ezek közé tartozik.

Az emberi test csak megadott pH értékeket képes elviselni, ezért történik az, hogy mind a túl savas, mind a túl lúgos folyadékok súlyos sérüléseket okozhatnak.

Mi az ideális pH érték a medencék esetében?

A szakértők véleménye megoszlik abban a tekintetben, hogy mi az ideális pH érték a medencék esetében. Ezt pH 7,2 és 7,8 közé teszik, mivel a szemünk pH értéke is 7,5 körüli. Ha a víz pH-ja 7,2 alá süllyed, az már csípheti a szemünk, ugyanígy nem szerencsés, ha a szám 7,8 fölé kúszik.

A medence vizének pH szintjét tesztcsíkkal lehet lemérni, ami filléres kiadást jelent, és egy csomagban nagyon sok található belőle. Ezt a papírcsíkot csak bele kell meríteni a medencébe, majd a használati utasításnak megfelelően pár percet várni. Eközben a rajta lévő anyag elszíneződik, a pH értéknek megfelelő mértékben. A csíkot már csak oda kell tennünk a tárolójához, amin a ráfestett színskála mutatja az aktuális értéket. Természetesen ennél fejlettebb mérőeszközök is léteznek, de a csík mindenhol, olcsón elérhető.

A mérésünknek megfelelően lehet a medence pH értékét változtatni. Kapható pH növelő, illetve pH csökkentő szer is. Ezekre rá van írva, hogy adott vízmennyiségre vonatkoztatva mekkora változást idéznek elő, így egy kis számolás után megkapjuk, mennyit használjunk fel belőlük.

Érdemes egy külön kannába vizet merni a medencéből, majd a pH értéket módosító szert ebben elkeverni. A felhígított oldatot aztán már vissza lehet önteni, és pár órát érdemes várni, hogy a vízforgató elkeverje az egész medencében. Ha ilyen berendezéssel nem rendelkezünk, akkor kézi erővel, egy rúddal vagy a háló nyelével érdemes átmozgatni a vizet. A használati útmutatóban leírt idő elteltével egy csíkkal újra lehet tesztelni a pH-t. Fontos, hogy a szer utasításait be kell tartani, gyakran a pár órás behatási idő alatt például nem lehet használni a medencét.

Érdemes pH-t mérni a kicsit felfújható medencéjében?

Sokszor előfordul, hogy a legkisebbek még saját, kisméretű medencét kapnak a fürdőzéshez. Ezek a felfújható modellek nagyon kevés vízzel feltölthetők, így nem érdemes a pH mérésével és módosításával foglalkozni.

Az ilyen apró medencéket ajánlott minden nap friss vízzel feltölteni, este pedig kiönteni belőle. Ezzel elkerülhető a különféle szerek alkalmazása, ráadásul a gyerekek úgyis behordanak mindenféle fűdarabokat, homokot és más szennyeződéseket, így egy napnál ritkán bírja tovább a víz.