A fűtött medencék egy hőtermelő rendszerrel és víz hőmérséklet szabályozóval vannak felszerelve. Elég gyakorinak számítanak azokban az országokban, ahol mérsékelt tél van, ami meggátolja a hagyományos medencék használatát. Magyarországon sokszor találkozunk a faggyal, így szó sem lehet a téli csobbanásokról.

A fűtött medence nagyon jó opció, mivel lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig használjuk, és a nyár végével ne kelljen róla lemondanunk. Elég figyelni a hőmérsékletre, és máris folytathatjuk az úszást és a testmozgást.

A medencék az egész család számára kikapcsolódást nyújtanak, így nem csoda, ha egyre többen szereznek be egyet. A használatuk kényelmes, és rengeteg előnnyel jár. Az egyik ilyen például, hogy egész évben tudjuk használni.

Sokan nyáron sem szeretik a jeges medencéket, hanem legalább a langyost elvárják, és kisgyerekkel is célszerűbb legalább pár fokot emelni rajta. A fűtött medencével ráadásul a napszak sem lehet akadály, akár egy éjjeli úszkálásra is kiszökhetünk.

A medence értéke

Egy medencének a csempéje vagy a burkolata meghajolhat és el is törhet az ingadozó hőmérséklete miatt, különösen a téli medencék esetében. Akkor is megtörténhet a baj, ha kiürítjük azt, mivel a fagypont súlyos és költséges károkat is okozhat a rendszerben.

Azonban, ha a medencét egész évben tudjuk használni, akkor ezeket a téli károkat könnyebben elkerüljük. A szerkezet, a csövek és a csatornák is védve lesznek, ha nem engedjük megfagyni a vizet.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy a házunk értéke is növekedni fog. Tény, hogy minden medence ad valamennyi értéket, azonban a fűtött medence sokkal többet. Egyes számítások szerint ez akár 8-15%-kal is növelheti az otthonunk árát.

Persze, nem azért építünk ki ilyen medencét, mert feltétlenül el akarjuk adni a házunkat, azonban sosem lehet tudni. Szerencsére a költségek gyakran visszajönnek egy esetleges költözésnél, ez pedig mindenképpen pozitív pontnak számít.

Az egészség

Végül az egészséget is meg kell említeni. Az úszás kiváló képzést nyújt minden korosztály számára. A vízi aerobik terápiaként is használható, és a túlsúlyos embereket is megkíméli. Azonban a hideg vízben csak korlátozott ideig tudunk tartózkodni, ami a szezonhoz is köthető.

Ha pedig Magyarország éghajlatára gondolunk, akkor be kell látnunk, hogy a nyár nem mindig sikerül hosszúra. A hideg víz növeli a légúti betegségek és az ízületi fájdalmak kialakulását. Ezzel szemben a fűtés tökéletes megoldást kínál azok számára, akik tornázni és gyógyulni szeretnének, mivel ellazítja az izmokat és megkönnyíti a légzőrendszert.

A fűtött medence tényleg mindenki számára jobb lehetőség, mivel a jeges vízben való merülés csak keveseknek az álma. Persze nem kell jakuzzi hőmérsékletre gondolnunk, de egy 20 fokos medence még mindig hívogatóbb, mint egy 14.

A kellemes langyos közeg alkalmas arra is, hogy megálljunk és üldögéljünk, nem kell folyamatosan mozognunk. Sok uszodában találkozunk ezzel a lehetőséggel, de szerencsére ma már a saját otthonunkba is választhatjuk, hogy még tovább tudjuk élvezni az úszás örömeit.