2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Mi mindenre használható egy kerti medence?

Főoldal Blog Mi mindenre használható egy kerti medence?
29 nov 2023  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Manapság egyre építtetnek medencét a kertjükbe, mert otthon is ki szeretnék élvezni a meleg nyári napokat. De egy medence többet nyújthat, mint hogy megidézi otthonunkba a nyaralás hangulatát.

A kerti medencék egyre nagyobb teret hódítanak, és egyre többen döntenek úgy, hogy a felfújható vagy fémvázas megoldások helyett inkább egy süllyesztett medencét választanak, melyet sokkal jobban ki tudnak használni, mint olcsóbb társaikat. Amikor elképzeljük, hogy az otthonunkba varázsoljuk a nyaralások kedvenc kellékét, bele sem gondolunk igáz, hogy mi mindent fogunk tudni csinálni egy medencében.

A legtöbben elképzelik, ahogy a medence szélére támaszkodva beszélgetnek a barátiakkal, esetleg élvezik a víz hűsítő érzését, vagy csak elhevernek a parton egy nyugágyban, és napoznak. De számos más nyugtató, lazító, izgalmas vagy épp hasznos dolgot csinálhatunk, ha rendelkezésre áll egy medence az udvarunkban.

A medenceválasztásnál már érdemes végiggondolni, hogy ki fogja használni, és mire

Amennyiben még csak terve van az otthon strand kialakításának lehetősége, akkor választásánál nem árt, ha az árak és az elhelyezkedés mellett azt is végiggondoljuk, hogy mi mindenre szeretnénk használni majd a medencét, és persze azt is, hogy kik fogják leginkább kihasználni ezt a lehetőséget.

Amennyiben a gyerekeknek szeretnénk egy tartalmas nyarat, és élmény-dús kerti kikapcsolódást, akkor egy medence jó megoldás lehet. Sokan először felfújható medencét vesznek az óvodás vagy kisiskolás korú gyermeküknek, hogy leteszteljék, mennyire használják ki a gyerekek a medencét. Ha nem mutatnak igazán érdeklődést, akkor nem biztos, hogy van értelme medencét építtetni, de ha igazi vízicsibék, akkor egy épített medence igazi kincs lehet a nyári hónapokra.

A használok száma, kora, azt is meghatározhatja, hogy mekkora nagyságú és mélységű medencében érdemes gondolkoznunk. Azt is vegyünk számításba, hogy bár a gyerekek most kicsik, hamar megnőnek, tehát ne feltétlen csak gyerekpancsoló méretben gondolkozzunk. Kérdés az is, hogy a felnőttek inkább csak lazulnának benne, vagy mozgásformaként is hasznos eszköz lesz a medence, tehát úszni vagy tornázni is szeretnénk-e benne rendszeresen.

Hűsítő nyári napokon

A csalásunk és a barátaink számára is nagy élmény lesz a medence a nyári napokban. Nincs is annál jobb, mint egy forró nyári napon hűsölni a medencébe, amit egy otthoni kerti fajtával könnyedén meg is tehetünk. Vannak, akik mindössze ezért építtetnek medencét, hogy otthon, nyugalomban és békében élvezhessék a hűsítő pancsolást, és ne kelljen se fizetniük, se másokat kerülgetniük azért, hogy egyet fürdőzhessenek.

Relaxálni is könnyebben lehet, ha a kertünk meghitt csendjében fekszünk a felfújható matracokon, vagy lebegünk a víz felszínén. A medence erre tökéletes megoldás, a nyári izzasztó munkanapok után vagy a szabadnapokon csak kimegyünk a kertbe, és elengedjük a mindennapi stresszt és idegességet a medencénkbe hűsölve.

Túl a lazuláson: szórakoztató elfoglaltságok a medencében

Természetesen a medence bőven ad teret a szórakozásra és a játékra is a pihenés mellett. Nem is feltétlen kell sokat költenünk különböző játékokra, hogy lekössük a gyerekeket, vagy hogy szórakoztassuk a felnőtteket.

Számos felfújható matrac, játék, és habszivacs kellék közül választhatunk, de vízben játszható labdajáték is akad szép számmal. Vehetünk a medence fölé kihúzható röplabda hálót, vízi kaput, de elég lehet egy pár békatalp és egy úszószemüveg is, hogy szórakozást biztosítsunk a gyerekeknek.

Természetesen olyan programokat is kitalálhatunk, melyek nem igényelnek nagyobb anyagi ráfordítást, hiszen otthoni eszközöket is bevethetünk, de a neten is találhatunk bőven vízben játszható fejlesztő, vicces vagy szórakoztató játékokat. Ezek a játékok nemcsak a gyerekeknek lehetnek szórakoztatóak, hanem a felnőtteknek is. A Marco-Polo medencés játékot szinte mindenki ismeri, de talán azt a népszerű vízi játékot sem kell bemutatni, amikor egymás vállán ülve kell a másikat a vízbe lökni, és persze pár vízi pisztoly komoly vízi csatát is vívhatunk.

Sport és életmódváltás

A medence természetesen arra is jó lehetőség, ha sportolni szeretnénk, vagy életmódváltás előtt állunk, és keresünk valamilyen egészséges mozgásformát. Az úszás mellett vízi torna is egy jó lehetőség, ha fittebbek, egészségesebbek szeretnénk lenni, de fogyáshoz is jó lehetőség. A medencében végzett gyakorlatok megdolgoztatja a szív- és érrendszert, de az izmokat is tonizálják.

A vízben futhatunk, biciklizhetünk, ugrálhatunk, edzhetünk mellkasra vagy tricepszre, de persze simán csak úszhatunk is. Sokféle gyakorlat van, melyet a medencében végezhetünk, így sosem lesz unalmas a napi edzés. A medence tervezésekor érdemes számításba venni, hogy sportolni is fogunk benne, és a mélység eldöntésében ez is szerepet játszat. Vannak kifejezetten sportoláshoz alkalmas medencék is, de természetesen nem feltétlen kell csak ehhez igazítanunk a medencénket. Célszerű összeírni, hogy ki és milyen céllal fogja használni a medencét, és ennek fényében kiválasztani a legjobb megoldást.