2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Miért fontos az úszás az idősebb korosztály számára?

Főoldal Blog Miért fontos az úszás az idősebb korosztály számára?
27 febr 2024  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Ritka az a sport, ami nem terheli meg az ízületeket, és idős korban is ideális lehet. Még ritkább az, ami kíméli az ízületeket, mégis hatékony lehet derék és hátfájás ellen. Az úszás azonban átmozgatja az egész testünket, kellően megdolgoztatja majd nyújtja az izmokat, sőt megnöveli a tüdőnk kapacitását is.

Ha a rendszeres úszást kiegészítjük gyógyvizes fürdőzéssel is, akkor még a vízben lévő ásványi anyagok jótékony hatásait is ki tudjuk élvezni. A medence biztosít egy olyan kellemes közeget, melyben a víz leveszi az ízületeinkről a gravitáció terhét, ennek köszönhetően súlytalanul tudjuk átmozgatni az egész testünket.

Miért fontos, hogy idős korban is rendszeresen mozogjunk?

„Nincs egyetlen olyan orvosi kezelés sem, amely annyi szervre hatna pozitívan, mint a fizikai aktivitás.”

Fiatal korban az ember tele van energiával, aktív és fitt. Ahogy elkezdünk öregedni, egyre nehezebb magunkat rávenni a mozgásra, sportolásra. Nagy valószínűséggel ez lehet az oka annak is, hogy az idősebbek csupán 6-7 százaléka mondja el magáról, hogy rendszeresen sportol valamit. Sőt, a WHO által ajánlott a hét minden napján elvégzett mozgást, a 65 év felettiek csupán 3,8 százaléka végzi el.

Pedig a fizikai aktivitás, a mozgás és a sport ellensúlyozni tudja (idős korban is) a szervezet képességeinek romlását, segíti a jobb életminőség elérését, hozzájárul ahhoz a fizikai és szellemi teljesítőképességhez, mely elengedhetetlen az önálló életvitelhez. Emellett rendszeres mozgással súlyos betegségek kialakulásának kockázatát is lecsökkenthetjük. A vízben való mozgás hatására javul az agyműködés, elősegíti az inzulintermelést, csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát, emellett az úszás növeli az erek rugalmasságát is.

Időskori úszásoktatás? Ne ijedjünk meg tőle!

Sosem késő elkezdeni úszni. Számos helyen tartanak ma már kimondottan érettebb korosztály számára úszótanfolyamokat, így, ha korábban nem volt rá lehetőségünk, akkor akár idős korban is megtanulhatunk magabiztosan mozogni a medence vízében. Az ember életét bármilyen életkorban meg tudják változtatni a rendszeres csoportos úszásórák, főleg azért, mert ilyenkor a jelenlévőknek nem csak saját magukra, hanem embertársaikra is figyelniük kell.

A medencében szükség van az együttműködésre, a stratégiai gondolkodásra, illetve a közös munkára is. Amellett, hogy az úszás valóban jót tesz a testünknek, fontos kihangsúlyozni, hogy a lelkünkre is pozitív hatást tud gyakorolni ez a mozgásforma. A medencében töltött idő, a vízben való lebegés a lelket feltölti energiával, így nem csak egészségesebbek lehetünk, hanem frissebbek és üdébbek is úszás után. Így akár már heti egy alkalom is tudja csillapítani a „magányos időskor” érzését.

A vízben való mozgás testünknek, lelkünknek, szerveinknek, bőrünknek is jót tesz, ezért nem érdemes tovább halogatni az uszodába járást. Az úszást minden esetben kornak, edzettségi és egészségügyi állapotnak megfelelően kell elkezdeni. Ilyenkor sem maradhat el természetesen a bemelegítés, de figyeljünk oda arra, hogy ehhez csak olyan mozdulatokat válasszunk, melyek nem terhelik túlzottan a fájó, és sérülékeny ízületeinket.

Miért az úszás a legjobb választás ilyenkor is?

Az úszás amellett, hogy megmozgatja a test összes izmát, szépen rendben tartja gerincünk stabil állását, a víz pedig leveszi a fájó ízületeinkről a terhet, ideális választás lehet tehát akár túlsúlyos embereknek is. A vízben való rendszeres mozgás remek ellenszere lehet a kínzó hátfájásnak, és derékfájásnak, ám annak érdekében, hogy jótékony hatásai minél előbb érvényesüljenek, érdemes lehet több úszásnemet kipróbálni.

Az idősebb korosztály számára szervezett úszástanfolyamok ízületi bántalmak, gerincmeszesedés, és egyéb mozgásszervi panaszok ellen hatékony gyakorlatokat tartalmaz.

Egy kutatás magába foglalja, hogy a szárazföldi mozgásformákkal szemben úszás közben mindenkinek meg kell teremtenie magának egy biztonságos közeget, melyhez szükség van arra, hogy minden végtag egyszerre koordinált mozgást végezzen. Így tudja a vízben való mozgás javítani az egyensúlyérzéket, a mozgáskoordinációt. Ráadásul ez a sport új célkitűzésekkel is megajándékozhatja az embert, hiszen így idős korban is van miért lelkesedni, van mire készülni, és van mit várni.

Mikor melyik úszásnemet válasszuk?

Ha derékproblémákkal küszködünk, akkor az úszásnemek közül elsősorban a gyorsúszást, illetve a hátúszást lehet érdemes kipróbálnunk. Derékfájással a mellúszás csak akkor javasolt, ha a fejünket is a víz alá tudjuk tenni, hiszen a fejünk tartósan a víz felett van, akkor az ágyéki gerinc fokozott terhelés alá fog kerülni, illetve ilyenkor a nyak helyzete sem a legjobb.

Hátfájás esetén megvan az előnye a gyorsúszásnak, hiszen ilyenkor végig egyenes marad a törzs. Bár eleinte ez az úszásnem nagyon megterhelőnek tűnhet annak, akinek a háta fáj, érdemes a kezdőknek is elsajátítaniuk a gyorsúszást, de közben arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy ne nagyon csavarodjon a törzs úszás közben. A legjobb, ha lélegzetvételek között a medence fenekét nézzük, és nem előre pillantunk.