A meleg közeledtével nagyon csábító lehet merülni egyet, de egyáltalán nem mindegy, hogy ezt milyen helyen tesszük meg. Az ország minden pontján elérhetők a különféle csatornák, vízgyűjtők és más felületek, melyekhez nem szükséges belépő, ezért jó ötlet lehet, ha bennük fürdünk.

A nem ellenőrzött fürdőhelyek felkeresések azonban számos veszélyt hordozhat, ebben a bejegyzésben pedig áttekintjük, hogy milyen problémákat okozhatnak.

Miért probléma a nem ellenőrzött fürdőhely használata?

A vízügyi- és másféle hatóságok folyamatosan ellenőrzik a kijelölt fürdőhelyek vízminőségét, és amennyiben problémákat találnak, lezárják azokat a fürdőzők elől. Természetesen nem tudnak gondot viselni az ország minden természetes vízfelületére, így ahol nincs külön feltüntetve, ott nem garantált a vízminőség.

A nem ellenőrzött fürdőhelyeken számos veszély leselkedhet ránk, kicsikre és nagyokra egyaránt. A pangó vizekben elszaporodhatnak a baktériumok vagy élősködők, és sokféle betegséget okozhatnak. Ezek közé tartoznak a gyomor- és bélpanaszok, a kötőhártyagyulladás, a fertőzések, a láz, illetve a férgek szervezetbe jutása.

Ugyanennyire bosszantó a bőrfertőzések megjelenése, melyek kezelése akár nagyon hosszan tartó is lehet, miközben a tünetek sok kellemetlenséget jelenthetnek. A fentiek mellett mérgezés is felléphet, ha az adott területen bármilyen méreganyag kerülhetett a vízbe.

Ezek a veszélyek az óvatos fürdőzéssel sem mindig kerülhetők el, hiszen hiába nem nyeljük le a fürdőhely vizét, a káros anyagok és férgek akár a bőrünkön keresztül is a szervezetbe juthatnak. Az olyan pangó vizek, melyekben vadállatok is megmártóznak, még ezeknél is súlyosabb betegségeket okozhatnak.

A vízminőségre nem garancia a korábbi fürdőzés, hiszen a napsütés, a meleg, a víz folyásának elakadása miatt a korábban még tiszta víz elfertőződhet, és problémákat okozhat. Szintén ilyen hatásai lehetnek a nagy esőzéseknek vagy áradásoknak, melyek szennyező anyagokat moshatnak a vízbe. Utóbbi ráadásul nagyon sok hordalékot is magával szállít, így szerencsétlen esetben súlyosan meg is sérülhetünk egy a vízben lévő, de láthatatlan fémdarab- vagy más éles tárgy miatt.

Miért érdemes otthoni medencét használni?

A szabadtéri vízfelületek kiváló alternatívája lehet egy otthoni medence, melynek ára ma már nem jelent jelentős anyagi megterhelést. A saját vízfelület tökéletesen karban tartható, ellenőrizhető a vízminősége, és elzárható mindenféle szennyezőanyag elől.

A tiszta vízzel történő feltöltés pedig a megfelelő medencetisztító- és kezelő szerek felhasználásával az egész szezonra kitarthat. A különféle klórkészítmények, pH növelő vagy csökkentő szerek, a pelyhesítő anyagok, és a nagy teljesítményű szűrők korában egyre könnyebbé válik a medence karbantartása.

Egy saját vízfelület kialakítása korábban soha nem látott szabadságot ad a nyári fürdőzéshez, ahol a család ráadásul otthon, másoktól elszeparáltan élvezheti a meleg idő előnyeit.