2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Mikor érdemes megtanulni úszni?

Főoldal Blog Mikor érdemes megtanulni úszni?
20 márc 2024  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Egy szülő a legjobbat szeretné a gyermekének, és a legtöbben tisztában vannak azzal is, hogy a mozgásfejlődéshez elengedhetetlen a megfelelő sport. Éppen ezért rengeteg szülőben felmerül az a kérdés, hogy gyermeküket mégis mikortól érdemes beíratni úszásoktatásra?

Természetesen az is megeshet, hogy valaki csak felnőtt korában kezd el ismerkedni a vízzel, és ilyenkor tanul meg az illető úszni, de sokkal magabiztosabban tud valaki mozogni a vízben, ha kis kora óta sok időt tölt a medencében.

A mai modern világban különösen fontos, hogy megtalálja a gyermek azt a sportágat, amelyben jól érzi magát, és amelyben tehetséges is. A felgyorsult mindennapokban sajnos talán egyre kisebb hangsúlyt kapnak az aktív, szabadtéri elfoglaltságok, egyre több időt töltünk el a négy fal között. A megfelelő mozgásforma kiválasztása során természetesen mindenképpen szem előtt kell tartanunk azt, hogy mi a gyermek számára a legmegfelelőbb.

Milyen korban célszerű megtanulni úszni?

Bár az úszás nem mondható egy túlságosan bonyolult mozgásnak, mégis sokan ezzel a mozgásformával, illetve a vízzel csak hosszú idő után tudnak megbarátkozni. Ha azonban ezt az új közeget sikerült megszokni, akkor egy jó technikával akár 5-6 hónap alatt is meg lehet tanulni egy-egy úszásnemet. Természetesen az egyáltalán nem mindegy, hogy ki milyen korban kezd el ezzel a mozgásformával ismerkedni. Szakemberek szerint az edzés jellegű sportokat körülbelül 5 éves kor körül érdemes elkezdeni, ám ilyenkor még leginkább játékos formában célszerű a gyerekeket mozgásra ösztönözni. Bár való igaz, hogy léteznek kisebb gyermekeknek szervezett úszástanfolyamok is, ám azokon a legtöbb esetben inkább a vízhez szoktatásról van szó, hiszen az egészen kicsi gyerekeket nem igazán lehet még megtanítani úszni.

5-7 éves korban a gyerekek gyors regenerálódási képességének, illetve a rugalmas kötőszöveteknek köszönhetően még a nehezebb mozgásformákat is könnyedén el tudják sajátítani. De arról is beszélni kell, hogy ilyen korban még kerülni kell a nehéz súlyokat, hiszen a gyerekek csontjaik és ízületeik is jóval gyengébbek, emiatt az ilyesfajta terhelésre még nem alkalmasak. Ebben a korban azonban kiemelkedőek lehetnek a különböző vízisportok, főleg azért, mert a medencében a gyermek testére rakodó terhek csökkennek.

Mi alapján kell az oktatót, és a helyet kiválasztani?

Kering néhány tévhit az úszással, pontosabban az úszásoktatással kapcsolatban, ezeket pedig jó, ha már az elején tudjuk tisztázni. Az egyik legnagyobb tévhit, hogy a gyermek már babaúszás során meg tud tanulni úszni. A babaúszás rendkívül jó készségfejlesztő, és egy nagyon jó kezdet ahhoz, hogy a kicsi megszokja, és megszeresse a vizet, hiszen így mire nagyobb korában érett lesz arra, hogy részt vegyen egy úszástanfolyamon, már nem lesz idegen számára a víz közege, és nem fog félni a medencében.

Fontos figyelembe venni a gyermek egyedi igényeit, felkészültségének, illetve érettségének a fontosságát is, de nagy általánosságban az úszás technikájának megtanulását olyan 5 éves kor körül érdemes elkezdeni. Kisebb korban azonban rengeteg mindent tehetünk szülőként azért, hogy gyermekünk megszeresse a vizet. Már kisbaba korban is jó ötlet lehet vízben való közös pancsolással megkedveltetni vele ezt a közeget, majd később, a nyári hónapokban célszerű minél több időt víz mellett tölteni.

A legjobb, ha a gyermeknek minél előbb megvan a víz biztonsága, hiszen ennek köszönhetően magabiztosan fog tudni mozogni még a mélyebb medencékben is. A legfontosabb azonban, amit nem szabad elfelejteni, hogy figyeljünk arra, hogy a gyermek mikor áll készen arra, hogy megtanuljon úszni, hiszen csak így fog tudni ez a mozgásforma örömet adni neki.

Természetesen több szempontot is figyelembe kell vennünk szülőként, amikor úszóiskolát választunk, hiszen nagyon sok múlik az oktató személyén is. Legyen az oktató leinformálható, rendelkezzen több éves tapasztalattal, érezze jól magát a kicsikkel, és legyen türelme a gyerekekhez

Az úszóedzők szerint viszonylag hamar megtanulható a víz felszínén való úszás, ám már valamivel hosszabb folyamatot vesz igénybe az igazán biztonságos úszásnemek elsajátítása. Fontos kihangsúlyozni: Attól, hogy a gyermek már biztonságosan képes egy medencében úszni, egy pillanatra sem szabad felügyelet nélkül hagyni, és semmilyen körülmények között nem szabad egyedül a nyílt vízbe engedni.

Ha a gyermekünkkel uszodába, vagy strandra megyünk, érdemes már előre tisztázni vele az ide vonatkozó legfontosabb szabályokat:  Felnőtt felügyelete nélkül tilos a vízbe mennie, és mindig látótávolságon belül kell maradnia a medencében. Bár hasznosak a karúszók, és az úszógumik is, mégsem életmentő eszközök, így egy kisgyermek számára sem tudnak 100 százalékos biztonságot nyújtani.

Ha valaki versenyszerűen szeretne elkezdeni úszni, akkor részt vehet az úszótanfolyamok után egy alapképzésen is, melynek lényege, hogy a gyermek magas szinten elsajátítson minden úszásnemet, illetve, hogy fejlődjön az állóképessége is.