2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Mikor és mennyit kell működnie a medence szűrőrendszerének?

Főoldal Blog Mikor és mennyit kell működnie a medence szűrőrendszerének?
19 jan 2020  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Ha valaki pénzt, időt és energiát fektetett abba hogy kertjét egy saját medence ékesítse, általában tesz azért, hogy az sokáig szép legyen. Ha a medencében lévő víz algás, koszos és zavaros, akkor az nem csak, hogy nem mutat jól, de nem is csalogatja az embereket túlságosan, hiszen a nyálkás, zöld vízben senki nem szeretne megmártózni, valószínűleg még a legforróbb napokon sem.

A mi feladatunk az, hogy a medencét rendszeresen tisztítsuk és karbantartsuk, mely nem egy túlságosan bonyolult művelet, mégis sokan vannak, akik egyszerűen megfeledkeznek róla, majd pár hét múlva bosszankodnak egy nagyot, mikor tapasztalják, hogy elkezd zöldülni a medence vize.

Min múlik a medence vizének tisztasága?

A medence vizének tisztasága sok esetben a szűrőrendszer hatékonyságán szokott múlni. Ha megfeledkezünk a karbantartási feladatok elvégzéséről, akkor előfordulhat az, hogy a szűrő egyszerűen használat során eltömődik, ezáltal nem képes megfelelő hatékonysággal működni, a víz pedig algás, koszos és nyálkás lesz. Éppen ezért az egyik legfontosabb, hogy a szűrő mindig tiszta legyen, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy rendszeres kitakarítsuk azt, hiszen nem szabad elvárnunk, hogy egy eltömődött, koszos szűrő meg fogja tudni tisztítani a medence vizét.

Az, hogy mikor mennyit kell a szűrőrendszert használni ahhoz, hogy alaposan meg tudja tisztítani a vizet, általában több dologtól is függ. Például milyen típusú a szűrő, mekkora a medencénk, ezáltal mekkora vízmennyiséget kell megszűrnie, hány fokos a víz hőmérséklete, illetve hány fokos a levegő hőmérséklete. Ahhoz, hogy a szűrő alaposan meg tudja tisztítani a vizet, naponta legalább 8 órát működnie kell, de sajnos ezen az emberek többsége mindig próbál spórolni. Úgy vannak vele, hogy elég a szűrőt naponta 2-3 órára bekapcsolni, ez idő elég ahhoz, hogy a teljes vízmennyiséget megtisztítsa, ezzel a spórolási trükkel pedig reményeik szerint pénzt tudnak megtakarítani. Pedig ez nem igaz!

Spórolunk azzal, ha kevesebbet kapcsoljuk be a szűrőrendszert?

Ha a szűrőberendezés nem működik elég ideig, akkor nem tudja megfelelően ellátni a feladatát, tehát attól, hogy napokig csak pár órára kapcsoljuk be, még ugyanúgy be fog tudni nyálkásodni, algásodni és koszolódni a víz. Ha pedig ez bekövetkezik, akkor nincs más megoldás, a medence teljes vízmennyiségét le kell cserélni, ahhoz hogy újra meg tudjunk benne mártózni. Ebből tehát egyértelműen látszik: Ez nem a legjobb módja a spórolásnak!

Minél melegebb a hőmérséklet, illetve minél magasabb a víz hőmérséklete, annál gyakrabban, annál hosszabb időre kell bekapcsolni a szűrőt a nap folyamán. A nyár közepén, a hatalmas forróságban a legjobb, ha a rendszer akár 12 órán keresztül is működni tud, így bármikor csobbanhatunk egy hatalmasat a kristálytiszta vízben. Fontos a fúvókák karbantartására is időt szentelni, hiszen, ha azok nem működnek rendesen, előfordulhat a vízpangás, ebben az esetben pedig a szűrőrendszer nem képes a teljes vízmennyiséget megtisztítani, és újra kialakulhat az algásodás.

Figyelnünk kell még a víz megfelelő pH értékére is, hiszen ez nem lehet se túl magas, se túl alacsony. A megfelelő pH érték 7,2 és 7,6 között mozog. Ha a víz pH értéke nem e között a két érték között található, akkor is előfordulhat nyálkásodás, algásodás, legyen bármilyen szuper a  szűrőrendszerünk.