Ma már úton-útfélen medence hirdetésekbe botolhatunk, de a hatalmas kínálat szinte már zavarba ejtően nagy. Mit jelentenek az egyes medence típusok, és melyiket érdemes kiválasztani? Melyek az előnyök és hátrányok? Ezekre a kérdésekre adunk választ ebben a bejegyzésben.

Felfújható peremű medencék

A felfújható peremű medencék örvendenek napjainkban a legnagyobb népszerűségnek, mivel rendkívül kedvező áruk kiváló tulajdonságokkal jár együtt. Ezeknél a medencéknél egy kompresszor segítségével fel kell fújni a peremet, ami a medence feltöltése során fokozatosan emelkedik fel a felszínre. Végül a teljes feltöltés után gondoskodik a víz benntartásáról, és azt is elbírja, ha nekitámaszkodunk, vagy ráfekszünk.

Fémvázas medencék

A felfújható peremű medencék kissé tartósabb alternatívája a fémvázas medencék, ahol maga a medence PVC, de a kerete már fémből készül. Kissé stabilabb alapot biztosít a fürdőzéshez, de ára is magasabb.

Fémfalas medencék

A fémfalas medencék már olyan konstrukciónak számítanak, melyeket fel lehet készíteni a télre, és nem kell feltétlenül leereszteni és elcsomagolni, mint az előző két típust. Többféle megoldásban létezik, az egyszerűbb kivitelnél a medence oldalfala nem kap külön merevítést, a drágább megoldásoknál viszont igen. A merevítés is a lehető legváltozatosabb lehet, így sokféle méretben készülnek a fémfalas medencék, a teherbírásuk pedig átlagon felüli is lehet.

Fából készült medencék

Magyarországon ritkán találkozhatunk fából készült medencékkel, melyek kezelt felülete sokáig ellenáll az időjárás viszontagságainak. Belül valamilyen vízzáró réteget kapnak, és igen exkluzív megjelenést kölcsönöznek bármilyen udvarnak. Áruk mellett fontos költségtényező még a telepítésük, melyhez szakemberekből álló csapat és tudás kell.

Hőszivattyús medencefűtés

Kompozit medencék

A kompozit medencék anyaga valamilyen keverékből áll, gyakran faaprítékból és műanyagból. A hozzákeverhető adalékanyagok miatt nagyon kedvező tulajdonságok érhetők el, így az ilyen medencék nagyon ellenállóak az időjárással szemben, de jól tűrik a folyamatos hőterhelést és az UV sugárzást is.

A kompozit medencék szép megjelenésük miatt szintén az udvarok díszét jelenthetik, ráadásul a körbevevő terület is lefedhető ilyen anyagból készült burkolóelemekkel, amelyek ugyanúgy bírják a hónapok során.

Műanyag medencék

Részletes leírást itt olvashat

Melyik medencét érdemes választani?

Hogy kinek, melyik medence ajánlott, azt számos körülmény befolyásolja. A legfontosabb tényező az ár szokott lenni, ebben a szegmensben verhetetlen a felfújható vagy a fémkeretes medencék számos modellje. Már pár tízezer forinttól elérhetők, és néhány évig bírják a használatot. Nagy hátrányuk azonban, hogy nem lehet téliesíteni őket, így minden ősszel össze kell pakolni az egész készletet.

Ha hosszabb távra tervezünk, akkor a kompozit medencék jelentik a legjobb megoldást. Ezek bírják a telet, és sokkal tartósabbak, mint a néhány nyárra tervezett felfújható változatok. Az áruk persze magasabb, és a telepítés is pénzbe kerülhet, de utána a hátsó kertünk olyan medencével gazdagodik, amely nem csak hűsít, de mindenki a csodájára jár majd.