2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe a medenceválasztás előtt?

Főoldal Blog Milyen tényezőket vegyünk figyelembe a medenceválasztás előtt?
29 nov 2023  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Amikor felmerül, hogy milyen jó lenne egy medence a kertben, sokan végig se nagyon gondolják, csak szezonban vesznek vagy rendelnek egy medencét, pedig számos tényező van, melyet nem árt figyelembe venni a vásárlás előtt.

Bár már véget ért a medenceszezon, és már inkább a téliesítés jön, nem pedig a pancsolás, vannak, akik most kezdenek el azon gondolkodni, hogy milyen jó is lenne a következő nyáron már a saját kerti medence kényelmét és nyugalmát élvezni. A strandok, fürdők szezonban mindig zsúfoltak, ezért sokan nem is tudják maradéktalanul kiélvezni a nyári pancsolást. Erre jó megoldást nyújthat egy kerti medence, viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyet választunk.

Számos tényező van, melyeket mindenképp érdemes számításba venni, mielőtt egyáltalán vásárlásra adnánk a fejünket, és bizony egyáltalán nem korai, már az őszi/téli időszakban számba venni a lehetőségeinket.

Medencefajták, melyeket érdemes számításba venni

Amikor azt mondjuk, hogy kerti medence, akkor van, akiknek az épített medencék jutnak az eszébe, akik a fémvázas medencékre gondolnak, de olyanok is akadnak, akik egyből a felfújható medencékre asszociálnak. A felfújható medencékből akad többféle is, a gyerekeknek szánt apró vagy mókás kivitelű pancsolóktól a felnőtteknek szánt medencékig, melyek még mindig népszerűnek számítanak a vásárlók körében. Ennek oka a kedvező ár, de maradjunk még csak a fajták kérdésénél.

A fémvázas medencéket sokan aduásznak tekintik, ezek valahol a felfúható és az épített medencék között helyezkednek el. Már tartósabbak, és közel sem olyan drágák, mint egy épített medence. Persze, ha igazi nyaralási élményt szeretnénk elérni, akkor a süllyesztett kerti medencéknek nincs párja. Egy épített medence partján egy hotel teraszán vagy épp egy kellemes üdülőhelyen érezhetjük magunkat úgy, hogy el sem hagytuk a kertünket.

Ár kérdés: olcsó vagy drága legyen?

Az ár az mindig döntő szempont, és semmiképp sem szabad elmenni mellette. A pénztárcánk vastagsága nagyban meghatározza a lehetőséginket, ugyanakkor érdemes azt is végig gondolni, hogy valóban megéri-e egy olcsó megoldás, amely pár év múlva, vagy akár a következő szezonban cserére szorul. Mindenképp készítsünk egy költségvetést, hogy mekkora összeget tudunk rászánni a kerti medence kialakításra, fenntartására. Amennyiben csak egy olcsóbb megoldásra van csak keretünk érdemes azt is végig gondolni, hogy ez a lehetőség valóban azt adja-e nekünk, amit elvárunk a medencétől, vagy inkább várunk még egy évet, és inkább egy kielégítőbb és jobb megoldás mellett döntünk, még ha később is valósul meg.

Emellett vannak olyan eszközök, berendezések, melyeket bele kell kalkulálni a költségvetésbe, nem elég csak magát a medencét. Ha felfújható medencében gondolkodunk, a geotextília mindenképp elengedhetetlen a medence alá. A takarófólia mindkét esetben fontos eszköz, de víztisztító berendezésre, vízforgató szivattyú és kézi vagy automata medencetakarító porszívóra is szükség lehet. Beépített medencék esetében érdemes rákérdezni az árajánlatnál, hogy pontosan mit is tartalmaz, lehet, hogy a létre vagy mondjuk, a külső világítás nincs az árban, esetleg a medencetakaró. Ezekre mindenképp érdemes rákérdezni.

Már vásárlás előtt érdemes kitalálni, hova szeretnénk a medencét!

Ahhoz persze, hogy tudjuk, mit is várunk egy kerti medencétől számos egyéb tényezőt is végig kell gondolni. Először is azt, hogy hova tervezzük a medencét, és ott mekkora területet fog elfoglalni. Az elhelyezés kérdése mindenképp fontos, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a teraszon szeretnénk pancsolni vagy a kertben, de az sem lesz mindegy, hogy mekkora helyet foglal majd el a tervezett medence. A tervezést érdemes időben elkezdeni.

Épített medencék esetében már van lehetőség virtuális medencetervezésre is. Ezzel az applikációkkal nemcsak, hogy megtervezhető a medence, de akár a valós térbe is kivetíthető, tehát azt is látni fogjuk, hogy hogyan helyezkedik majd el a kertünkben, a valóságban. Ez nagyban meg tudja könnyíteni a tervezést egy épített medence esetében.

Fontos tényező, hogy ki fogja majd használni a medencét

A használat kérdésén is érdemes elmélázni. Ha csak azért szeretnénk medencét, mert a kicsi gyerekeink (óvodás vagy kisiskolás korosztály) szeret pancsolni, strandra járni, akkor nem biztos, hogy az a jó megoldás, ha egyből épített medencében gondolkodunk. Érdemes ilyenkor egy felfújható fajtát választani, és megnézni, hogy mennyit fogják használni a medencét a csemeték, illetve mi is mennyire igényeljük, hogy velük együtt pancsoljunk. Ha csak keveset van használatban a felfújható pancsoló, akkor valószínűleg az épített medence sem lesz kihasználna. Ám, ha egész nyáron alig lehet kiimádkozni belőle a gyerekeket, akkor megérheti a nagyobb beruházás.

Amit szintén vegyünk számításba, hogy egyáltalán mire szeretnénk használni a medencét. Ha csak lazítás a cél, ücsörögnénk a barátokkal, beszélgetnénk és élveznénk a nyugalmat, akkor egy masszázsmedence is elegendő lehet, viszont, ha úszni, játszani, napozni szeretnénk, akkor viszont egy épített medence lesz a jobb választás.