2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Minden, amit a babaúszásról tudnunk kell: Miért jó, mik az előnyei?

Főoldal Blog Minden, amit a babaúszásról tudnunk kell: Miért jó, mik az előnyei?
28 okt 2023  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Sok szülő számára valamiért rémisztően furcsának hangozhat eleinte a „babaúszás” kifejezés, hiszen mégis hogyan tudna egy hatalmas medencében úszkálni egy olyan aprócska baba, aki nem rég született meg?

Pedig a babaúszás számtalan jótékony hatást tud kifejteni a kicsik számára, és fontos kihangsúlyozni azt is, hogy mennyire jól elmélyíti a szülő-gyermek kapcsolatot. És természetesen fontos arról is beszélni, hogy a babaúszás nem veszélyes dolog, főleg, ha a kisbabánkkal valóban jó helyre kezdünk el járni.

Valóban meg tudnak tanulni a pár hónapos kisbabák úszni?

A válasz erre a kérdésre roppant egyszerű, hiszen nem, nem tud egy pár hónapos csöppség megtanulni úszni, de nem is ez a babaúszással a cél. A babaúszást soha nem úgy kell elképzelni, hogy a kicsi babákat egy hatalmas medencébe beleteszik, és segítség nélkül elkezdenek úszni, és az sem igaz, hogy egyetlen oktató nekiáll, és egyszerre az összes kisbabával foglalkozik, miközben az újdonsült anyuka a partról mosolyog rájuk.

A tévhitekkel ellentétben tehát azt fontos leszögezni, hogy a babaúszás, nem a szó szoros értelembe vett úszásórából áll, és nem is nevezhető úszásoktatásnak sem. Inkább egy közös, szülő-gyermek mozgásformáról van szó, mely során egyszerre több család is megjelenhet, illetve természetesen a vízben jelen van még a foglalkozást vezető, tapasztalt oktató is. Lényeges megemlíteni még, hogy az óra alatt legalább egy szülőnek mindenképpen jelen kell lennie, és végig kell kísérnie a kicsivel az órát, az soha nem fordulhat elő, hogy egy baba szülő nélkül legyen a medencébe.

Így zajlik valójában egy babaúszás óra

A víz az ember természetes közege, elég csak arra gondolni, hogy az anyaméhben a magzatvízben lubickolva töltjük el azt a 9 hónapot míg meg nem születünk. A baba úszásnak azonban nem csak az a lényege, hogy a kisbabánkban felidézze a magzati időszakot, ugyanis bizonyította jó hatással van a kisgyermekek fejlődésére is. A szülő babájával együtt lubickol a medencében, miközben különböző trükköket tanulnak meg játékos módon. Bár sok szülő eleinte nagyon fél attól, hogy az apró babáját nem fogja tudni biztonságosan megtartani a vízben, valójában az úszás első pár órája pontosan eköré épül fel, tehát a szülők mindig megtanulják azt, hogy mikor hogyan tudják biztonságosan és stabilan tartaniuk a vízben babájukat.

Ez a foglalkozás amellett, hogy minőségi időt biztosít a szülőknek és a gyermeknek, nagyon jól tudja építeni az anya-baba vagy éppen az apa-baba kapcsolatot. Babaúszásra a gyerekekkel valóban pár hónapos kortól több éves korig járhatunk, de természetesen minden esetben fontos figyelembe venni azt, hogy a kicsi mindig a saját korának és fejlesztési szintjének megfelelő képzést kapja. legtöbb esetben korosztályhoz mérten kapják a medencébe a kicsik a különböző készség és képességfejlesztő feladatokat, ha például a babák abba a korba érnek, hogy elkezdenek kúszni mászni akkor az oktató az órába is beépíti az ilyen mozgásformával járó feladatsorokat. A babaúszással ennek köszönhetően elő lehet segíteni a babák testi és agyi fejlődését is.

Mikor kezdjünk el babaúszásra járni a kisbabánkkal?

Szakértők szerint a legjobb, ha a babák minél fiatalabb korban találkoznak a vízzel, a babaúszást így akár 2-3 hónapos korban is el lehet már kezdeni. Ilyenkor ugyanis még nagyon természetes közege a víz a gyermekeknek.

Előnyei közé felsorolhatjuk, hogy a foglalkozás alkalmával rengeteg új inger éri a kicsit, a sok mozgás mellett számos éneket és mondókát is megtanulhatunk együtt, ez pedig akár a kicsi beszéd fejlődését is beindíthatja. Természetesen fizikai előnyökkel is rendelkezik a babaúszás, hiszen a mozgásfejlődést rendkívüli módon elősegíti. A résztvevő gyerekek emellett céltudatosságot, és magabiztosságot is szereznek a vízben ez pedig a későbbiekben is előnyös lesz számunkra. Jót tesz az úszás, illetve a vízben töltött idő az alvásnak is hiszen a kisbabák egy óra babaúszás után annyira elfáradnak, hogy akár több órát is képesek békésen pihenni.

Minél korábban ismerkedik meg egy gyermek a medencei környezettel, illetve a mélyebb vizek világával annál kisebb lesz az esélye annak, hogy nagyobb korában félni fog a víztől, ha valaki pici korban megszereti a lubickolást, akkor később nagyon hamar fog tudni megtanulni úszni, és magabiztos lesz a mély vízben is.

Milyen medencébe lehet babaúszást tartani?

A babaúszást nem szabad bármilyen helyen, bármilyen medencében megtartani, ennek igen komoly szabályai is vannak. Ilyen esetben nagyon fontos az is, hogy milyen módon, milyen eljárással fertőtlenítsék, és tisztítsák azoknak a medencéknek a vizét, ahol rengeteg baba fordul meg nap mint nap.

A fertőtlenítést az ilyen helyeken ma már a legtöbbször UV-fénnyel, illetve egy gyermekbarát vegyszerrel, pontosabban aktív oxigénnel oldják meg. Ennek köszönhetően ezeknek a medencéknek a vize 24 órán keresztül, folyamatosan fertőtlenítve van.

Így ezeket a medencéket babaúszásra az asztmás, vagy éppen az ekcémával küzdő apróságok is nyugodtan használhatják.