Amikor beköszönt a nyár, akkor eljön a medencézés ideje. Sokan szeretnek nagyokat csobbanni, de mindig fennáll a balesetek veszélye. Amikor a mobiltelefonunk kerül a víz alá, akkor úgy érezhetjük, hogy vége a világnak, és csak a gyors cselekvés mentheti meg a helyzetet.

Ha azonnal reagálunk, akkor talán megakadályozhatjuk, hogy a víz a legkényesebb területekre is eljusson, de még így be kell vetnünk bizonyos trükköket.

Kapcsoljuk ki

Ha valami csoda folytán a telefon bekapcsolt állapotban marad, akkor ne örüljünk előre, hanem gyorsan kapcsoljuk ki. A víz könnyedén eléri az elektromos részeket, és bizony rövidzárlatot okozhat, ami nem kellemes, ha a kezünkben történik. Ezenkívül fontos kivenni a SIM kártyát és az SD kártyát is.

Szárítás

Kikapcsolás után jöhet a szárítás. Először vegyünk egy puha ruhát és törölgessük át kívülről. Fontos, hogy olyan törülközőt válasszunk, ami nem karcolja meg a képernyőt, ugyanakkor nem marad tele kis pamutdarabokkal. A szárítási folyamat azonban nem ér véget, mivel az eszköz belsejében is el kell végezni.

A legegyszerűbb, ha szabad levegőn hagyjuk a telefont, hogy a víz fokozatosan elpárologjon belőle. Egyesek hideg levegős porszívót használnak, hogy a legutolsó csepp is könnyebben felszáradjon, de még így napokig tarthat a folyamat.

Tegyük rizsbe

Bizonyára hallottuk a rizses megoldást. Ez azt jelenti, hogy a nedves telefont egy tál rizsbe tesszük, lezárjuk, majd várunk a csodára. Valójában ez nem egy mítosz, mivel a rizs tényleg mindig magába szívja a vizet, és megmentheti a készüléket. Ez egy kicsit attól függ, hogy mennyire lett vizes belülről, hiszen csodákat a rizstől sem várhatunk.

Miután teljesen lezártuk a rizst, legalább 24 órát kell várnunk, de az is lehet, hogy 48 órára lesz szükség. Ne nyissuk ki, ne szellőztessük, hanem inkább legyünk türelemmel. Olyan tapasztalatok is vannak, ahol a száradás majdnem egy hét alatt történt meg.

Tegyük szilícium-dioxidba

Ha valaki nem szereti a rizst, akkor kipróbálhatja a szilícium-dioxid gélt. Ezek azok a kis golyók, amiket az újonnan vásárolt táskákban találni. A feladatuk, hogy magukba szívják a nedvességet, így, ha eleget gyűjtöttünk össze, akkor beletehetjük a telefont a golyók közé. Ez az egyszerű alternatíva nagyon hatékony szokott lenni, de fontos, hogy az egész egy zacskóban történjen, ellenkező esetben lassabb lesz a telefonmentés. Ahogy a rizsnél, itt is legalább két napot érdemes várni.

Próbáljuk ki a macskaalmot

A macskaalom szintén tökéletes folyadéknyelő, csak arra figyeljünk, hogy mindig tisztán alkalmazzuk. Vegyünk egy zacskót, tegyük bele az almot és a mobilt, majd zárjuk le. Nincs más dolgunk, mint várni, és ha elteltek a napok, akkor végre ellenőrizhetjük, hogy működik-e.

Soha ne tegyük a következőket

Miközben a fent említett trükköket kipróbáljuk, fontos, hogy bizonyos mozdulatokat messziről kerüljünk. Például nem szabad rázni a telefont, mert így a víz jobban elterjed benne. A hajszárítók sem nevezhetőek a készülékek barátjának, mivel a túlmelegedés több problémát fog okozni. Emellett nagyon fontos, hogy ne kapcsoljuk be a telefont feleslegesen, csak akkor, ha tényleg esély van a teljes száradásra.