2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Mozgás a vízben – nem csak úszással lehet fogyni

Főoldal Blog Mozgás a vízben – nem csak úszással lehet fogyni
24 jún 2023  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Nem csak úszással lehet fogyni, bár sokan úgy gondolják, hogy az otthoni medence, ami kisebb, mint egy uszoda, csak a szórakozás és kikapcsolódás helyszíne lehet. Hisz nem igazán alkalmas a hosszú távok úszására, alig rúgjuk el magunkat az egyik oldalon, máris a túlparton találjuk magunkat.

Valóban, az úszás kiváló mozgásforma, ami hozzájárulhat a fogyókúra sikeréhez, azonban a vízben nem csak úszni lehet.

A vízben történő mozgásformák kiváló zsírégető edzésnek számítanak. A víz 800-szor sűrűbb, mint a levegő, így minden alkalommal, amikor rúgjuk, húzzuk, toljuk a vizet, ellenállásos edzést végzünk, ami zsírt éget, így lesznek az izmaink erősek, és így fokozódik az anyagcserénk is.

Az úszás egy igen biztonságos, alacsony terhelésű edzés, aminek az előnyei vitathatatlanok. A víz semlegesíti a gravitációt, akár minden nap is úszhatunk anélkül, hogy aggódnunk kellene a sérülések miatt. Nagyobb túlsúlynál kifejezetten ajánlott a vízi mozgás, hisz ez nem terheli az ízületeket, mégis segíti az anyagcsere fokozását és a zsírégetést. Sokan csak legyintenek, mikor a vízben történő mozgásformákról van szó, holott a vízi tornák igen megerőltetőek és nagyon hatékonyak lehetnek. Akár otthon, a hátsó medencében is.

Mozgás a medencében

Az egyszerű úszással kezdi mindenki, ami a legegyszerűbb mozgásforma. Egy laza kis tempózás még egy kisebb méretű medencében is kényelmes lehet. Ez pedig igen hatékony a zsírégetésben és az izomtónus növelésében. Egy kényelmes úszással óránként 500 kalóriát égethetünk el, nagyobb tempónál pedig akár 700 kalóriát is. Ha még csak most kezdjük, érdemes néhány hossz után szünetet tartani, és szép lassan felépíteni a nagyobb távokat. A cél, hogy minél többet tudjunk úszni szünet nélkül. Nem a sebesség számít, hanem az, hogy fokozatosan növeljük az úszással eltöltött időt.

Nagyszerű mozgásforma a kerékpározás, mindez persze a vízben is kivitelezhető. Ehhez persze nem kell biciklit tenni a medencébe, mindössze annyi a feladatunk, hogy a könyökünkkel a medence szélére támaszkodunk, a lábainkkal pedig úgy pedálozunk, mintha kerékpároznánk. Ez a mozgás is zsírégető, és segít megerősíteni a törzs izmait, ezen kívül a vállakra és a lábakra is jó hatással van.

Hasonlóan nagyszerű mozgás a delfin-tempó. Ez a törzset, lábat, hátat mozgatja meg. A bal kezünkkel fogjuk meg a medence szélét, a jobb kezünket pedig nyújtsuk ki tenyérrel lefelé, közvetlenül a víz alatt. Összefogott lábainkkal pedig végezzük lábtempót, mint a pillangóúszás tempója.

Nemcsak eszköz nélküli vízi mozgásformák léteznek, van pár hasznos kiegészítő, ami jó szolgálatot tehet a vízben is. Ilyen a labda. A kezdők számára kiváló edzés az, ha megfogunk egy labdát és azt a vízben a hasunk elé helyezzük. Az egyik lábunkat hajlítsuk be, a másikat pedig toljuk hátra. Harminc másodperc után cseréljük meg a lábak pozícióját és ezt a gyakorlatot végezzük el ötször mindkét oldalon úgy, hogy a labdát a hasunk előtt tartjuk.

Akik egy kicsit már haladóbbnak számítanak, azok növelhetik a tétet, felpörgethetik a vízi edzést. Például egy kicsit tempósabb úszással, vagy az úszásnemek variálásával. A hátúszás például jobban megdolgoztatja a hát és a váll izmait, míg a mellúszás a belső combizmokat és a csípőt erősíti.

Kiváló gyakorlat az, amikor a könyökünkkel a medence szélére támaszkodunk és egyenes, összetartott lábainkat a víz tetejéig emeljük, majd leengedjük. A víz ellenállása miatt ez egy igazán hatékony gyakorlat, ami segít a törzs izmainak megerősítésében úgy, hogy közben zsírt is égetünk.

Szintén hatékony mozgás a vízben ugrás, ez azt jelenti, hogy a vízben állva a térdeinket a mellkasunkig felhúzva „ugrunk”. Ezt több sorozatban is elvégezhetjük, erősíti a lábat és a törzset. A nehezebb változatában ne engedjük, hogy a lábunk a medence alját érje, két ugrás között tapossuk a vizet.

Akik pedig már profinak számítanak és a leghatékonyabb gyakorlatokat keresik, ideje megismerkedniük a vízi súlyokkal. A vízi súlyzók segítenek a kar izmainak erősítésében. Emlékezzünk vissza: a víz extra ellenállást ad a mozdulatokhoz, ami fokozza a zsírégetést. Használjunk tehát speciális, medencébe tervezett súlyokat, amikor olyan mozdulatokat végzünk, mint például a rúdemelés. A vízben is lehetséges a plankolás, azaz a hídtartás, ehhez nem kell más, mint egy szivacs „nudli”, amibe kapaszkodunk, míg a lábainkat a plank pozícióba nyomjuk. A víz ellenállása igencsak megnehezíti ezt a gyakorlatot, és hatékonyan megdolgoztatja a törzs és a has izmait.

Ha pedig a sarkainkat összetartva, a térdeinket kifelé hajtva ugrálunk magasra a vízben, mint egy balerina, azzal igencsak megdolgoztatjuk a fenék és a láb izmait. Az edzés intenzitásának növelése érdekében az ugrások között ne pihenjünk és tartsuk szem előtt, hogy minél lejjebb megyünk minden egyes ugrás után, annál keményebben kell dolgoznia az izmainknak, hogy ki tudjuk magunkat lökni.

A medence tehát nemcsak pancsolásra és szórakozásra való, hanem nagy mértékben elősegítheti a sikeres fogyókúrát is. Ehhez pedig olykor még eszközök sem kellenek, azonban ha veszünk egy labdát, súlyzókat, vagy szivacs rudat, akkor a gyakorlatokat sokféleképp tudjuk variálni. Így nem lesz unalmas a vízi edzés.