Végre itt a nyár, végre elmehetünk nyaralni. A medencézés mellett sokan tengerparti célpontot választanak, és önfeledten vetik bele magukat a hullámokba. Hiszen ugyanolyan a medencében úszni, mint a tengerben. Vagy mégsem?

A tenger egyszerre az inspiráció forrása és a legnagyobb turisztikai attrakció is, nemcsak a tengerészek megélhetését oldja meg, hanem tökéletesen megfelel a nyaraláshoz és a pihenéshez. Mindenki szereti az úszást, és a legtöbben arra vágynak, hogy elmerüljenek a kék vízben. Azonban jó, ha odafigyelünk, mivel az úszás egészen máshogy működik.

Az első és a legfontosabb szempont, hogy a tenger hatalmas, így óvatosnak kell lennünk, és tiszteletet kell éreznünk iránta. Sokan vakmerőek és tudatlanok, ami sajnos a vesztükhöz vezetett. Elég egyetlen rossz mozdulat, egy nagyobb ijedtség, és máris bajban vagyunk. Éppen ezért inkább válasszuk a biztonságot és a tiszteletet.

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás

Itt jön a következő lépés: gyakoroljuk az úszást. Lehet, hogy a medencében megteszünk pár hosszt, de ennél sokkal többre lesz szükség. Ha úgy érezzük, hogy biztosan mennek a karcsapások, akkor is egy másik személy kíséretében menjünk be a vízbe, és győződjünk meg róla, hogy van a közelben egy vöröskeresztes állomás

A tengerpartok egyik előnye, hogy a nyári hónapokban mindig ki van helyezve egy zászló, ami megmutatja a tenger veszélyességi fokát. Akkor ússzunk nyugodtan, ha a zászló zöld színű, amennyiben sárgát látunk, akkor maradjunk mindig a partmentén, ha pedig piros, akkor válasszuk inkább a napozást.

Az áramlatok

Amennyiben zöld a zászló és az úszás mellett döntünk, figyeljük a tenger erejét. A tengeri úszás veszélye az áramlattal kezdődik, ami az úszót a tengerfenékre húzza. Ha azt érezzük, hogy velünk is valami hasonló történik, akkor a legfontosabb, hogy ne izguljunk vagy ne pánikoljunk. Sosem szabad az árral szemben úsznunk, mivel így az összes energiánkat elpazaroljuk, miközben nem jutunk sehova.

Egy esetleges áramlat mindig pár méteres sávban fejti ki a hatását, így az a legjobb, ha párhuzamosan a parttal úszunk, egészen addig, amíg ki nem érünk a hatósugarából. Ha érezzük, hogy csökken az intenzitása, akkor irányt változtathatunk, és megcélozhatjuk a partot. Ha érezzük, hogy fáradtak vagyunk, akkor próbáljunk a karunkkal jelezni.

Hullámok

A tenger azonban nemcsak áramlatokat tartalmaz. Számolnunk kell a hullámokkal, amik bent sokkal nagyobbnak tűnnek, mint kint. Az a legjobb, ha megpróbálunk a víz felszínén maradni, és figyeljünk oda a lélegzésre, tartsuk a fejünket ki a vízből, ha pedig lenyom minket a hullám, akkor ússzunk a fény felé.

Hőmérséklet

Fontos a vízhőmérséklettel is számolni, mivel bármelyik pillanatban változhat. Lehet, hogy a külső részen kellemesen langyosnak érezzük, bent pedig hirtelen fagyos lesz, ami görcsökhöz vezethet. Inkább maradjunk kint.

Medúzák

Végül, de nem utolsó sorban számoljunk az állatokkal is. A vízben nemcsak színes halak vannak, hanem medúzák, amik sajnos fájdalmas csípéssel járnak. Ha ebben a pillanatban megijedünk, akkor könnyebben lenyelhetjük a vizet, úgyhogy, ha a tengeri nyaralás mellett döntünk, akkor számoljunk a benne élő állatokkal is.