Ma gyakori probléma lehet a helyhiány. Nem mindenki rendelkezik hatalmas kertekkel, sokszor egy kisebb terasz, vagy egy előkert áll a rendelkezésünkre. Ilyenkor sokan nem bajlódnak növényzettel, hanem lebetonozzák az egészet, és néhány nyugággyal elintézik.

Azonban választhatunk ötletesebb és praktikusabb megoldásokat is, amelyekkel biztos, hogy ki fogunk tűnni a többiek közül. Sokan vágynak arra, hogy saját medencéjük legyen, ám nem mindenki tud úszómedencét tárolni a kertjében, azonban a helyhiányra is van megoldás.

Egyik ilyen megoldás lehet, ha félúton helyezzük el a medencét. Például nappali és az onnan nyíló terasz közötti 1 méteres sávon már elhelyezhetünk benti medencét. Ehhez nyitható falak kellenek, ami lehet például üveg tolóajtó, ezáltal a teraszunk is megmarad, de elmerülhetünk legalább egy felfrissülés erejéig. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek biztosan élvezni fogják. Érdemes a hely felét felhasználni csak, így még mindig marad egy rész ahhoz, hogy kijussunk a teraszra a fürdés után.

Használjuk ki a teraszt

Ha mindössze egy lebetonozott terasz áll a rendelkezésünkre, akkor abból is különleges lehetőségeket lehet kihozni. Osszuk fel három részre a helyet. A falhoz legközelebbi lesz a medence. Egy mély medence segíteni fog, hogy az ugrálások során a víz ne jusson be a házba. A maradék két helyet emeljük meg, így lesz egy hely a napozásra és egy másik a pihenésre. Ezáltal nem kell az egész terasztól elbúcsúzunk, mégis élvezni tudjuk az úszást. Vagy, ha nincs hozzá kedvünk, akkor egyszerűen a napozó részt foglalhatjuk el.

Egy exkluzívabb megoldás, ha a medencének mozdítható teteje van. Ilyenkor egy fatetőt tudunk elképzelni, ami strapabíró, rápakolhatunk, ráfeküdhetünk, étkezhetünk rajta a barátokkal. Ha fürödni szeretnénk, akkor elhúzzuk a tetőt, és máris kapunk egy szuper medencét, mellette egy pihenő hellyel. Ha pedig rossz idő van, vagy ismerősökkel szeretnék eltölteni egy kellemes délutánt, akkor egyszerűen bezárhatjuk a medence tetejét, és máris megnőtt a rendelkezésre álló hely. Ez különösen kiskerteknél célszerű, mert így nem veszítünk négyzetmétert.

Sarok és félkör alakú medencék

Kis helyeken érdemes sarok medencét beszerezni, esetleg félkör alakút. Ezek sokkal kevesebb helyet foglalnak, mint a hagyományosak. Az ötletet fürdőszobákban is szokták alkalmazni, így nem véletlen, hogy a kertekben is találkozhatunk vele. Általában itt a padló kőből készül, és egy lépcsőben tudunk leereszkedni a vízbe. Ezeket a medencéket érdemes mélyebbre készíteni, hogy bele tudjunk állni, hiszen úszni nem fogunk tudni a mérete miatt. A félkör alakú medence mellett lehet egy napozó rész készíteni, így két személyre elegendő hellyel fog szolgálni a kikapcsolódáshoz.

Amennyiben teraszunk van és nem tudunk lyukat ásni a földbe, betonból emelhetünk medencét, amit az egyik sarokba tudunk elhelyezni. Egy jó tipp lehet az egész teraszt és a medence széleit is fehérre festeni, azáltal stilisztikailag megnő a tér, ráadásul mediterrán életérzést fog nyújtani. A beton könnyen kezelhető és tisztítható, nem kell rá annyira vigyázni.