2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Óvintézkedések és tanácsok, mielőtt medencét vásárolnánk az otthonunkba

Főoldal Blog Óvintézkedések és tanácsok, mielőtt medencét vásárolnánk az otthonunkba
10 dec 2021  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Az otthoni használatra szánt, szétszerelhető, felfújható vagy betonból készül medencék számos kockázatot rejtenek magukban, amiket érdemes már jóval a vásárlás előtt átgondolni.

Mindenekelőtt célszerű egy napos helyet választani, közel a vízellátáshoz, a lefolyóhoz és az elektromos csatlakozóhoz, hogy a medencét meg lehessen tölteni, ki lehessen üríteni és a víztisztítót be lehessen csatlakoztatni. Olyan területnek kell lennie, ahol nincs árvízveszély, és ahol nincsenek földalatti víz-, vagy villamosenergia-csatlakozások.

Másodszor, elő kell készíteni a talajt, ahová a medence kerül, lehetőleg egy sima beton- vagy cementplatformot. Sok medence a talajra is telepíthető, ha körülbelül 50 centimétert hagyunk körülötte, a talajt kiegyenlítjük, szitált homokot használunk, valamint öntözzük, hogy tömör legyen.

Karbantartás és biztonság

Ami a karbantartást illeti, mindig ellenőrizzük, hogy a bélés tiszta-e, hogy a tömlők nem szivárognak-e, hogy a létra jól össze van-e szerelve, a csavarok meg vannak-e húzva, és hogy a szűrőrendszer, valamint a víz PH- és klórtartalma optimális-e. A csavarok és a létra ellenőrzése nem vonatkozik azokra a medencékre, amik telepítéskor a földbe kerülnek,

Végül, a szezon végén a medencét egy speciális medence téliesítő rendszerrel lehet felszerelni, téli takaróval letakarva, a szűrőrendszert lekapcsolva. A felfújható vagy összeszerelhető medencéknél nem lesznek ilyen gondjaink, azonban télen ezeket is össze kell szedni, és elsüllyeszteni a raktárba.

A használat során célszerű figyelembe venni a biztonságra vonatkozó egyéb tanácsokat is, mint például a gyermekek szemmel tartása, a biztonságért felelős személy kijelölése és a fokozott éberség, ha többen vannak a vízben.

Ajánlatos továbbá, hogy a vízbe lépés előtt vizesek legyenünk, ismerjük az alapvető elsősegélynyújtási fogalmakat, kerüljük a merülést és a medence közelében való futást, és győződjünk meg arról, hogy a víz fertőtlenített és tiszta, a vízkezelő szereket pedig tartsuk távol a gyermekektől.

Tippek a medence vásárlásához

Mielőtt medencét vásárolnánk, célszerű bizonyos szempontokat figyelembe venni, hogy a vásárlás megfeleljen az igényeinknek.

  1. Anyagválasztás/szerkezet. Ha olyan medencét szeretnénk, amely nyár végén szétszedhető és tárolható, akkor a felfújható vagy rugalmas, műanyag szerkezetűt válasszuk. Ha viszont az a szándékunk, hogy a medence egy helyen maradjon, akkor a legajánlottabb megoldás a merevfalú medence, acéllemez panelekkel.
  1. Elhelyezkedés és terep. A talajnak, ahová a medencét telepítik, szilárdnak, ellenállónak, síknak és simának kell lennie. Olyan napos helyet válasszunk, amely közel van egy elektromos csatlakozóhoz (csatlakozás a víztisztítóhoz), egy vízbevezetőhöz (feltöltés) és egy vízelvezetőhöz (ürítés), ahol nincsenek földalatti csatlakozások (víz, gáz, villany stb.), és ahol eső esetén nem áll fenn az árvíz veszélye.
  2. Műszaki szerviz és pótalkatrészek. Fontos, hogy a medence gyártója hatékony műszaki szolgálattal rendelkezzen, amely képes reagálni, és rendelkezésre állnak a pótalkatrészek, olyan tényezők, amelyek lehetővé teszik, hogy sokkal tovább élvezhessük a medencénket. Ha teljesen ismeretlen cégtől vásárolunk, akkor nagy esélyünk van rá, hogy később garancia nélkül maradunk.
  3. A medence eltemetése. Ha be akarjuk temetni a medencét, akkor szem előtt kell tartanunk, hogy a gyártók nem vállalnak felelősséget a hibás beépítésből eredő károkért, ezért célszerű szakembert hívni. Bizonyos esetekben építési engedélyt is kell majd kérnünk, erről még a vásárlás előtt tájékozódjunk.
  4. Árak. A medencék ára mindenekelőtt a méretek, az anyag, a szűrés típusa és a tartozékok függvényében változik. Ha korlátozott költségvetéssel rendelkezünk, érdemes lehet beruházni a méretbe és az anyagba, hiszen mind a szűrő, mind a tartozékok bármikor cserélhetők és fejleszthetők a jövőben.
  5. Vásároljunk online vagy fizikai boltban. Manapság a medence online vásárlása számos előnnyel jár a boltban vagy nagy üzletben történő vásárlással szemben, anélkül, hogy bármiről is le kellene mondanunk: kedvezőbb árak, változatos ajánlatok, házhozszállítás, szakszerű tanácsadás. Ettől függetlenül alaposan ellenőrizzük le a weboldalt is.

Miért legyen saját medencénk?

Azok az emberek, akik napi testmozgásuk részeként használják az uszodát, nagymértékben javítják egészségi állapotukat, mivel az úszás és a vízi sportok a legjobb testgyakorlatok. Sok orvos és edző egyetért ezzel. A vízi gyakorlatok azért előnyösebbek, mert kevésbé terhelik a végtagokat és az ízületeket. Bár a saját medence nem egyenlő az uszodával, de hasonló előnyöket fogunk tapasztalni.

Emellett a medence a legjobb módja annak, hogy jól aludjunk. A legtöbb medencetulajdonos arra a következtetésre jutott, hogy a késő délutáni néhány perces úszás segít abban, hogy egész éjszaka kellemes és egyenletes alvása legyen.

Az úszómedence az egyik olyan dolog, amit az emberek nagy többsége mindig is szeretett volna az otthonában, de valamilyen oknál fogva folyamatosan halogatta, ezért ne várjon tovább!