A napozás kedvenc nyári tevékenység lehet, azonban nem szabad túlzásba esni. Lehet, hogy csak a tökéletes barnaságot akarjuk elérni, azonban égési sérülésekkel, korai öregedéssel, szemkárosodással, és a legrosszabb esetben tumoros elváltozásokkal végződhet. Mi segít abban, hogy ezeket elkerüljük, amikor medencézős napot tervezünk? Nézzük!

Napozás előtt

Medencézés előtt nem szabad alkoholos terméket használni, mivel ezek károsak lehetnek. Amikor a nappal érintkeznek, akkor sötét foltok megjelenését okozhatják, amit nehéz eltávolítani. Még az olyan folyadékok, mint a citromlé is rossz hatással lehet a bőrre, amikor közvetlenül éri a napfény.

Sokan a strandolás előtt borotválják le gyorsan a lábukat, hogy selymesen jussanak el a vízhez, ez azonban veszélyes lehet. Ilyenkor a bőr hajlamosabb a szőrtüszők irritációjára, és a közvetlen napsugarak fájdalmat, duzzanatot és fertőzést is okozhatnak. Inkább szőrtelenítsünk az előző nap.

Ha zúzódásaink vannak, akkor érdemes hosszú ideig elkerülni a napozást. Ilyenkor a bőr erősen dolgozik a regeneráción, és nem tesz neki jót az erős UV sugárzás, könnyen meglehet, hogy foltok maradnak utána.

Medencézés előtti utolsó lépésként kell megemlíteni a fényvédő használatát. Ezt mindig napozás előtt kell alkalmazni, mert csak így gondoskodhatunk a bőr egészségéről. Ha évről évre kitesszük magunkat a fénysugaraknak, akkor később bőrrákkal is számolnunk kell.

Napozás közben

Napozás közben szintén fontos óvintézkedéseket kell tennünk. Az egyik ilyen az ivóvíz fogyasztása, mivel a melegben többet izzadunk a megszokottnál. Ha túl sok folyadékot veszítünk, akkor könnyen kiszáradunk, így mindig vigyünk magunkkal vizet.

Érdemes tudni, hogy a haj és a nap nem számítanak jó barátnak. A hajunk nemcsak a színéből fog veszíteni, hanem a bársonyosságából is, így mindig készítsünk hidratáló pakolást a medencézős nap után.

Igaz, hogy napozás előtt már bekentük magunkat fényvédővel, de most érdemes újra alkalmazni. Egyszeri alkalmazás nem segít, úgyhogy néhány óránként kenjük magunkat újra. Vásárlásnál fontos, hogy minimum 30 faktoros krémet vegyünk le a polcról, de az arcon nyugodtan használhatunk 50-es krémet is.

Itt meg kell említeni, hogy a smink és a napozás egyet jelent a bőrproblémákkal, úgyhogy ezt mindig kerüljük.

Napozás után

Végül meg kell említeni a napozás utáni teendőket is. Az egyik legfontosabb lépés a hidratálás. Miután egész nap a medence közelében voltunk, a bőrünk biztosan ki fog száradni, így gondoskodnunk kell az óvásáról. A hidratáló krém mellett igyunk meg legalább 2 liter vezet, hogy visszaadjuk a testnek, amit nap közben elveszített.

A nap mellett a klóros víz is a testünk ellensége, így mindig vegyünk egy gyors hideg zuhanyt fürdés után. Ez lehetővé teszi, hogy a bőr oxigénellátása javuljon, miközben a klór sem fog tovább zavarni.

Tény és való, hogy a napozás lehetővé teszi a barnulást, azonban nem szabad túlzásba esni. A kockázatok minimalizálása érdekében mindig figyeljünk arra, hogy a nap melyik szakában mászunk ki az ernyő alól, ahogy arra is, hogy pontosan mennyi időt töltünk kint.