2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Segítség a merevfalú és a felfújható medence vásárlása előtt

Főoldal Blog Segítség a merevfalú és a felfújható medence vásárlása előtt
09 jún 2022  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Magyarországon az épített medence a legfelkapottabb, de sokan nem engedhetik meg maguknak. Az is megesik, hogy a végleges telepítés előtt tennének egy próbát, és a felfújható vagy merevfalú medencékkel kezdik.

Ha azonban azt akarjuk, hogy ne csak egy nyári élmény legyen, akkor érdemes figyelembe venni az alább összeírt pontokat.

  1. Anyagválasztás

Ha olyan medencét szeretnénk, amely nyár végén mozgatható és tárolható, akkor a felfújhatót vagy a PVC falút válasszuk. Ebben a kategóriában nagyon fontos a méret, hiszen nem fogunk hatalmas négyzetmétereket lefedni vele, inkább csak arra szolgálnak, hogy megmártózzunk a melegben. Amennyiben gyerekek vannak a háznál, és az ő érdeküket keressük, akkor nyugodtan választhatjuk a kisebb medencéket, amikben kedvükre lubickolhatnak. Ha viszont az a szándékunk, hogy a medence egy helyen maradjon, akkor a legajánlottabb megoldás a merev falú, acéllemez panelekkel.

  1. Elhelyezkedés és terep

A talajnak, ahová telepíteni szeretnénk szilárdnak, ellenállónak, síknak és simának kell lennie. Ezek közül a szempontok közül mindnek teljesülnie kell, ami néha előzetes segítséget követel. Ha például a kert alapból lejt, akkor ki kell építeni egy egyenes részt. Ha olyan a föld, ami eléggé süppedős, akkor először meg kell oldanunk a szilárdságot. Itt azonban az sem mindegy, hogy a kert melyik részét alakítjuk ki.

Olyan napos helyet kell választanunk, amely közel van egy elektromos csatlakozóhoz (csatlakozás a víztisztítóhoz), egy vízcsatlakozási ponthoz (töltés és ürítés), ahol nincsenek földalatti csatlakozások (víz, gáz, villany stb.), és ahol eső esetén nem áll fenn az árvíz veszélye. Az sem baj, ha nincs a közelben egy hatalmas fa, mivel így talán nem fog túl gyorsan megtelni a bosszantó levelekkel és bogarakkal.

  1. Vízszűrő rendszer: homok- vagy patronszűrő?

Igen, a nagyobb felfújható medencébe is kelleni fog egy szűrő, mivel ez is könnyen koszolódik, pontosabban algásodik. A homokszűrők jobb teljesítményt nyújtanak a szennyeződések kiszűrésében, és kevesebb karbantartást igényelnek. Emellett kelleni fog legalább egy medence porszívó, amiből ha jó minőségűt veszük, akkor éveken keresztül használhatjuk.

  1. Műszaki szerviz és pótalkatrészek

Az olcsóbb, felfújható megoldásokhoz nem fog kelleni szerviz, mivel egy esetleges baleset (lyuk) után ki fogjuk dobni. De ha lényegesen drágább, összeszerelhető modellt választottunk, akkor fontos, hogy a gyártó hatékony műszaki szolgálattal rendelkezzen, amely képes reagálni, és ahol rendelkezésre állnak a pótalkatrészek is. A megbízható hely egyenlő a garanciával, így sokkal nyugodtabban fogunk vásárolni.

  1. Vízkarbantartás

Választhatjuk, hogy a vizet klórtablettákkal kezeljük, vagy klórozó berendezés telepítésével. Ez a második lehetőség kezdetben drágább, de sokkal biztonságosabb (elkerülhető a vegyi anyagok kezelése), kényelmes (teljesen automatikus rendszer) és egészséges (nem irritálja a bőrt vagy a szemet).

  1. A medence terepszint alá süllyesztése

Értelemszerűen egy puha műanyagot nem fogunk a föld alá rakni, azonban vannak olyan kemény PVC-k, amiknél ez az opció is megengedett. Ha le akarjuk ásni a medencét, akkor szem előtt kell tartanunk, hogy a gyártók nem vállalnak felelősséget a hibás beépítésből eredő károkért, ezért célszerű szakembert hívni. A nagyobb munkálatokhoz építési engedélyt is kell majd kérnünk. Nem véletlen, hogy sokan inkább a föld feletti megoldást választják.

  1. Vegyük meg a nagyobbat

A medencék ára mindenekelőtt a méretek, az anyag, a szűrés típusa és a tartozékok függvényében változik. Ha korlátozott költségvetéssel rendelkezünk, érdemes lehet beruházni a méretbe és az anyagba, hiszen mind a szűrő, mind a tartozékok bármikor cserélhetők és fejleszthetők a jövőben. Amennyiben fordítva csináljuk, lesz egy kisebb és esetleg rossz minőségű medencénk és néhány profi felszerelésünk.

  1. Télen

Sajnos a nyár végével a pancsolás is megszakad. A fürdőszezon végeztével célszerű a medencét teli vízzel, télire speciális vegyszerrel, medencefedővel letakarva, a szűrőt napi 1-2 óra között bekötve hagyni. Ha felfújható medencénk van, akkor most leereszthetjük és eltehetjük valahová. A tapasztalatok szerint a legtöbben ennél a pontnál szoktak rádöbbenni, hogy nem is olyan jó ötlet ez a típusú medence, mivel több munkával jár, mint egy sima téliesítés.

  1. Medencetisztítók kivehető medencékhez

Ha a medence kellően erős motorral rendelkezik, választhatunk szívó medencetisztítót (kézi vagy automata). Kivehető medencékkel kompatibilis elektromos medencetisztítót is vásárolhatunk, amely jobb teljesítményt nyújt (a szűrőrendszertől függetlenül). Soha ne vegyük félvállról ezt a lépést, mivel sokszor fogjuk használni.

  1. Vásároljunk online

Manapság a kivehető medence online vásárlása számos előnnyel jár a boltban vagy nagy üzletben történő vásárlással szemben, anélkül, hogy bármiről le kellene mondanunk: kedvezőbb árak, változatos ajánlatok, házhozszállítás, szakszerű tanácsadás és még sorolhatnánk.