2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Sok magyar család választ betonmedencét

Főoldal Blog Sok magyar család választ betonmedencét
18 júl 2022  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

A betonmedence jó befektetés, ha hosszú távra tervezünk. A tartóssága mindenki előtt ismert, ugyanakkor a ház értékét is azonnal megemeli. Ráadásul a nyári forróságról sem szabad megfeledkezni, ami az utóbbi években nem kíméli az embereket.

Egyre kevesebb az eső, egyre magasabb hőmérsékletet kell túlélnünk, amit néha csak a medence partján élvezhetünk. Ha pedig arra gondolunk, hogy a barátainkkal és a családunkkal végre nem veszekedni, hanem lubickolni fogunk, akkor ez is az előnyök közé kerül.

A betonmedence előnyei

A legfontosabb szempont, hogy a betonmedence szinte örökéletű lehet, bár ehhez minőségi alapanyagokra és profi szakemberre van szükségünk, nem beszélve a folyamatos karbantartásról. Nagyon fontos még a befektetés előtt kimondani az igazságot: ha valaki nem akar sokat foglalkozni a medencével, akkor vagy egy felfújható műanyagot vesz, vagy megbíz valakit a feladattal.

A betonmedencének rengeteg előnye van, főleg akkor, ha a többi típussal hasonlítjuk össze. Az előregyártott modelleknél adott méret és alak közül válogathatunk, nem tudunk semmi személyeset belevinni. Amikor megnézzük a lehetőségeinket, akkor vagy beleszeretünk az egyik kész formába, vagy inkább a beton mellett döntünk. Ez a medencetípus sokkal nagyobb szabadságot ad, mivel az ízlésünkhöz, a kertünkhöz, és a kedvenc stílusunkhoz igazodik.

Ha a kivitelezés menetét nézzük, akkor megint a személyre szabottság lesz a legfontosabb szempont. Ma rengeteg alapanyag áll a rendelkezésünkre, ugyanakkor válogathatunk a különböző extrák közül is, amik tovább növelik az értékét. Nemcsak a formát és méretet, hanem a színt, a lépcsőt, a lámpákat, a csúszdát és az alapanyagokat is kiválaszthatjuk.

Ami az úszómedence építéséhez felhasználható anyagokat illeti, a beton ellenállóbb, mint a vinil vagy az üvegszálas, így még ha a beruházás drágább is, a medence hosszabb ideig jó állapotban marad. Legyünk őszinték magunkkal, ki az, aki csak pár évre választ medencét? Ha mi nem a felfújható medencéket nézzük, akkor nyugodtan gondolkodhatunk évtizedekben is.

A betonmedencék hátrányai

Ahogy minden érmének két oldala van, úgy a betonmedencéknél is fontos megismerkednünk az esetleges hátrányokkal. Azért mondjuk azt, hogy esetlegesek, mivel sokszor a hozzáállásunktól és a lehetőségeinktől függenek, azonban nem zavarnak bele a többi kényelmi szempontban.

Az egyik hátrány az, hogy a betonmedence megépítése hosszabb ideig tart. Ha valaki azonnali megoldásra vágyik, akkor nem fogja a betont választani, ahogy akkor sem, ha valamiért siet. Nem véletlen, hogy a medence kiépítését érdemes tavasszal elkezdeni, így a nyári hőséget már a vízben tölthetjük. Ugyanakkor, ha nem túl nagy a medence, akkor még mindig gyors lesz a munka, tehát akár a mérettel is játszhatunk kicsit. Értelemszerűen nem ugyanannyi idő a 4 vagy a 10 méteres medence kiépítése.

A munka költsége talán a legnagyobb hátránya ennek a medencetípusnak. Ez a fő oka annak, hogy sok háztulajdonos végül más típusú medencéket választ. Igen, a betonból készültek a többiekhez képest magasabb költségekkel járnak, úgyhogy az a legjobb, ha mindig pontos ajánlatot kérünk. Amikor az árak összehasonlítása mellett döntünk, akkor ne csak a végösszeget nézzük, hanem a minőségi apróságokra, az alap tulajdonságokra és az extrákra is figyeljünk.

Korábban csak a felső tízezer kiváltsága volt a saját medence, de ma már egy átlagos jövedelmű család is megteheti. Ha nem vágyunk hatalmas úszásra és olimpiai méretekre, akkor lényegesen könnyebb dolgunk lesz a kifizetésnél is.

Megéri saját medencét építeni?

Azok a családok, akik rászánták magukat a saját medencére, úgy szoktak nyilatkozni, hogy az életük legjobb döntései közé tartozik. Általában csak azért panaszkodnak, hogy miért nem jutott hamarabb az eszükbe. A kellemes fürdőzést nemcsak a középkorosztály szereti, hanem a gyerekek és az idősek is azonnal belevetik magukat. Nincs is annál jobb, mint amikor az egyik fárasztó nap vagy hét után tiszta és hűvös víz vár ránk a kertben. Ráadásul a szabad hétvégéket vagy a közös ünnepeket is együtt tölthetjük, csak annyi dolgunk lesz, hogy beszerezzünk mellé egy grillsütőt is.

Ettől függetlenül nagyon nem mindegy, hogy kire bízzuk az építést. Sokan próbálnak ki olcsó megoldásokat, azonban a silány minőség rengeteg bosszúságot okoz. Hiába tűnik az ár kedvezőnek, ha minden évben újat kell vásárolnunk. A legfontosabb, hogy csak olyan építőt válasszunk, aki az árak mellett minőségi alapanyagokról és tartható határidőről gondoskodik. Minél nagyobb a tapasztalata, annál több referenciát tud mutatni, ami segíthet a végső döntésnél.

Már láttuk, hogy egy betonmedence építése idő- és pénzigényes lehet, de az elérhető előnyök miatt kétségtelenül megéri. Lehetővé teszi a számunkra, hogy hosszú évekig élvezzük a személyre szabott medencét. Azonban soha ne felejtsük el, hogy a jó működéshez folyamatos karbantartásra van szükség, csak így tudunk évtizedekben gondolkodni. Itt a karbantartás a téli és a nyári hónapokra is ugyanúgy vonatkozik.