2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Sokan még mindig nem tudják, hogy miért kell zuhanyozni úszás előtt

Főoldal Blog Sokan még mindig nem tudják, hogy miért kell zuhanyozni úszás előtt
09 máj 2022  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Ha elsőre belegondolunk, akkor a két dolog valahogy üti egymást. Alig várjuk, hogy elmerüljünk a medencében, mégis a zuhany alatt kell kezdenünk. Nem tudjuk elfelejteni ezt a szabályt, mivel több tábla is figyelmeztetni szokta az érkezőket. Újra és újra közlik velünk, hogy bizony a zuhanyzás kötelező. De vajon miért? Tényleg szükséges?

A közösségi fürdés szabályai

A BBX utána járt ennek a gyakran vitatott témának. Ma már nem titok, hogy amikor az úszók kihagyják az úszás előtti zuhanyzást, a medence lényegében a közös fürdőkádjukká válik, ami nem túl szép látvány. Igaz, hogy nem fogjuk látni a rengeteg szennyeződést, de egy mikroszkóp alatt hamarabb rosszul lennénk.

Több felmérést is készítettek ezzel a témával kapcsolatban, így tudjuk, hogy az embereknek több mint a fele elismeri, hogy nem mindig zuhanyoznak le az úszás előtt. Innentől kezdve teljesen nyilvánvaló, hogy a közös medencézés gyakrabban előfordul, mint szeretnénk. Lehet, hogy az úszók azért nem zuhanyoznak mindig a medencébe lépés előtt, mert a klóros vizet biztonságos helyettesítőnek tartják a szappanos mosakodás helyett, de vajon ez a nézet megállja a helyét? Nos, a történet egy kicsit többről szól.

Az emberi test kémiája a vízben

A nem zuhanyzó úszók hozzájárulnak a medencevíz kémiájához azzal, hogy szennyeződéseket, izzadságot, kozmetikumokat, testolajokat, valamint vizelet- és székletnyomokat juttatnak a medencébe, még akkor is, ha első ránézésre tisztán csobbanunk. A medencékhez a vízben lévő kórokozók elpusztítása céljából hozzáadott klór kémiai reakcióba lép az úszókból származó szennyeződésekkel, és kombinált vegyületeket képez.

Minél több ilyen szennyeződés kerül a vízbe, annál több vegyülettel fogunk úszkálni, ráadásul a szabad klór is kevesebb lesz, tehát még több szennyeződés marad szabadon. Innentől kezdve az úszók nagyobb veszélynek vannak kitéve a vízben terjedő betegségeknek.

A kombinált klórvegyületek közé tartoznak a klóraminok, amelyek a szabad klór és az olyan anyagokban lévő nitrogén tartalmú vegyületek, mint az izzadság és a vizelet kémiai reakciója során keletkeznek. A kombinált klórvegyületek, különösen a diklóramin és a triklóramin a valódi bűnösök, amelyek felelősek a szem-, torok- és bőrirritációért, ami miatt az úszók arra panaszkodnak, hogy “túl sok klór” van a vízben. Ez tényleg egy ördögi kör.

Az igazi gondot viszont az okozza, hogy túl sokan vannak a medencében, akik elfelejtettek lezuhanyozni a vízbe lépés előtt, így a klór nem tudja felvenni a harcot az összes szennyeződéssel. Nagyon fontos, hogy soha ne tévesszen meg minket a medence körül érzett erős vegyszerszag, mivel ez nem a szabad klór, hanem annak a jele, hogy a medence kémhatása nem megfelelő.

Hogyan zuhanyozzunk úszás előtt?

Az úszás előtti zuhanyozás lehet öblítő zuhany, amelyet fürdőruhában végzünk el, vagy tisztító zuhany, amely több lehetőséget biztosít az intim részeknek is. A szakértők szerint egy átlagos embernél 0,14 g széklet található a perianális területen, a gyermekeknél pedig akár 10 g is lehet. Ha kicsit tovább számolunk, akkor 15 nem zuhanyozott felnőtt és 30 nem zuhanyozott gyermek átlagosan 152 g székletet vihet a vízbe.

COVID-19 óvintézkedések a medencében

Ha mindez nem lenne elég, akkor egy új ellenséggel is számolni kell. Éppen ezért tartsuk be a társadalmi távolságtartásra vonatkozó ajánlásokat, és soha ne menjünk betegen az uszodába. Egyértelműen a tisztító zuhany az úszás előtti zuhanyzás aranyszabálya, amelyet otthon vagy a szállodában (nyaralók esetében) közvetlenül a medencébe lépés előtt kell megtenni.

Az öblítő zuhanyzók nagyon fontosak ott, ahol a medencék mellett sportolási vagy játéklehetőségek, például röplabdapályák vagy játszóterek vannak. Igazából nem kell túlzásba esni, egy 60 másodperces meleg vizes zuhanyozás segíthet abban, hogy az úszók által a medencébe juttatott szennyezőanyagok nagy része lecsökkenjen.

Azonban nem elég tudni ezeket a dolgokat, meg kell tennünk minden tőlünk telhetőt. Az úszóknak meg kell érteniük, hogy már azzal is hozzájárulnak a medencevíz minőségéhez, hogy beállnak a zuhany alá. A higiéniai intézkedések mindenkinek az érdekét szolgálják, nem szabad úgy tekinteni rájuk, mint egy szabályra. Természetesen ez az otthoni medencékre is vonatkozik. Tény, hogy ebben az esetben nem kell negyven emberrel számolnunk, de egy közös családi fürdés ugyanolyan szennyezett lehet, mint a nyilvános uszoda. Az sem szokott segíteni, hogy jól ismerjük egymást, így lehet, hogy nehezebben kérjük meg a vendégeket a zuhanyzásra.

Első lépésként tegyük lehetővé, hogy minél könnyebben oda tudjanak állni a víz alá, amihez egy megközelíthető zuhanyzóra lesz szükség. Tanítsuk meg a gyerekeket is, hogy enélkül nem szabad beleugrani a medencébe, így hamar a szokásuk lesz, és másnál sem kell szégyenkeznünk. Az úszás előtti zuhanyzás végül is mindenki egészségét szolgálja. Akár öblítő, akár tisztító jellegű zuhanyzásról van szó, biztonságosabbá és élvezetesebbé teszi az úszást, ráadásul legfeljebb 30-60 másodpercig tart!