2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Sport, egészség és wellness az uszodán keresztül

Főoldal Blog Sport, egészség és wellness az uszodán keresztül
01 okt 2022  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Az uszodák ma már nem csak a nyári kikapcsolódásról szólnak, valamint nem csak az úszók edzésének helyszínei. Végre egy olyan korszakban élünk, ahol bebizonyosodott, hogy az edzés vagy egy hosszú, nyugodt úszás során az uszodák vize nagy előnyökkel jár az emberi szervezet számára, mind fizikailag, mind mentálisan.

Amikor a víz lesz a tornaterem

Az úszómedencék megteremtik a tökéletes vízi környezetet, hogy mindenki kielégíthesse a szükséges mozgásigényét. Minél többet mozgunk, annál jobb egészségnek fogunk örvendeni, így nem csoda, hogy a nyilvános uszodák mellett a kertimedencék is egyre felkapottabbak. Amennyiben nem kell átutaznunk a városon, hanem a saját házunkban is kihasználhatjuk a medencét, úgy elkerüljük a mai mozgásszegész életmódot, és az azzal járó betegségeket. Ezen túlmenően a medencék minden egyes felhasználóhoz igazíthatók, hiszen olyan extrákat tudunk beleépíttetni, mint például az ellenáramú rendszer.

Az elmúlt évtizedekben fokozatos váltás történt, a hatalmas, úszásra tervezett medencék egyre kisebbé váltak, a mozgás mellett a pihenés is megkapta a nekijáró figyelmet. Manapság a felhasználók inkább kisebb, de sokkal jobban felszerelt, földbe épített medencéket telepítenek, hogy a család különböző kívánságait is teljesíteni tudják.

Sok medencét úgy alakítottak át, hogy kövesse az otthoni szabadidő és jólét trendjét. Az olyan alapvető tartozékok, mint az ugródeszkák és a vízfújók feldobják a játékidőt, és igazi házi wellnesst varázsolnak a kertbe. Egyre több lehetőség van arra, hogy fitten tartsuk magunkat, és közben szórakoztassuk a család legkisebb tagjait is. Az úszósávok szintén nagyon divatosak, és lehetővé teszik, hogy jelentős hosszokat menjünk, ráadásul ezek elférnek a hosszú, de keskeny kertekben is.

A test számára is felüdülés

A vízben való elmerülés, amellett, hogy különösen élvezetes, számos előnnyel jár minden korosztály számára. A medencében való úszás lehetővé teszi a fájdalom, a betegség és a túlsúly elleni küzdelmet.

A hidrosztatikus nyomás jobb oxigénellátást eredményez, a víz ellenállása pedig növeli az izommunkát. A vízben vízszintesen maradva, annak hőmérséklete és nyomása hat a vérkeringésre és az izomszövetre. A medence vize által keltett masszírozó hatás elsősorban a vérkeringésre hat, így egyedül is küzdhetünk a rossz vérkeringési problémák, például a fáradt lábak ellen. Másrészt a hidrosztatikus nyomás feszesebbé teszi a vénás rendszert, ami minden korosztálynak jól szokott jönni.

Az úszás legnagyobb előnye, hogy az egész testet kíméletesen edzi. A medencében a víz ellenállást fejt ki a mozgással szemben, így az izomcsoportok alaposan megdolgozzák magukat. Egyes felhasználók gyakran elgondolkodnak a hagyományos edzési formák és az úszás között, azonban a különbségeket könnyű észrevenni. A vízben kevesebb időráfordítással látványosabb eredményeket érhetünk el, miközben szó szerint minden izomcsoportunkat megmozgatjuk. Külön előny, hogy a nagyobb testsúlyú személyek is kiélvezhetik az úszást, utána nem fog fájni a térdük vagy hátuk, mivel nem erőltetik meg magukat annyira. A vízben a pulzusszám mérsékeltebb, ami lehetővé teszi a légzés jobb szabályozását.

A súlytalanság megnyugtatja az ízületeket, a víz pedig védi a szívet. Ha nyakig elmerülünk a medencében, a testsúlyunk 90%-ától megszabadulunk. Ez lehetővé teszi, hogy ne érezzünk fájdalmat, ugyanakkor az izmok ellazulnak, és sokkal könnyebbé válik az edzés.

Az úszás segíti az elmét

Az uszoda tehát mindenki számára elérhető sport, és jótékony hatással van az egészségre, különösen az ízületekre és az izomtónusra, valamint javítja a légző- és szívműködést. Ettől függetlenül az elmére gyakorolt hatását is fontos kiemelni, legyen szó kicsikről és nagyokról.

A Sequoia szerint az uszoda olyan elem, amely hozzájárul a gyermekek jó fejlődéséhez. A vízhez szokott gyerekek sok izmot dolgoztatnak meg, így elkerülhetik az ízületek és a csontozat megterhelését. Ezek az úszásból és a medencében végzett gyakorlatokból származó előnyök pozitív szerepet játszanak a növekedési fázisokban jelentkező térd-, csípő- és hátfájdalmak enyhítésében.

A víz megnyugtató elem, amely örömet okoz, mert öntudatlanul minden úszót a magzatpózra és az ebben a létfontosságú szakaszban jelentkező boldogság- és biztonságérzetre emlékeztet. A fürdés a pihenés és a jólét igazi pillanata, amely lehetővé teszi a test és az elme számára, hogy elszakadjon a stressztől és a körülöttünk lévő világtól, így a medence a pihenés és a béke tere lesz. Nem véletlen, hogy sokkal nyugodtabbnak érezzük magunkat, amikor úszhatunk.

Végül a medence a minőségi alvásnak is kedvez, szabályozza az alvás ritmusát, és nagy segítséget nyújt minden embernek a lelki egyensúly fenntartásában. Ha valaki azt érzi, hogy nehezen jön álom a szemére, akkor érdemes elgondolkodnia a rendszeres úszáson, mivel a vízben töltött idő után biztosan könnyebben elalszik majd. Emellett ez egy olyan sport, amit télen és nyáron is végezhetünk, valójában nincsen évszakhoz kötve.