Egyre közelebb van a strandszezon, ami a gyerekes szülőket biztosan foglalkoztatja. Az elmúlt hónapok során a babák sokat nőttek, így idén végre ők is kipróbálhatják az önfeledt pancsolás lehetőségét. Azonban érdemes átvenni a szabályokat is, hogy balesetmentesen teljen az idei év.

A melegebb hónapok azt jelentik, hogy a gyerekek kiszabadulnak a természetbe, előkerül a terasz, az udvar és a strand is. Egyre több szülő választja ezt a kikapcsolódási formát, ami tényleg csodálatos lehetőség, bár nem feledkezhetünk meg a veszélyeiről sem. Igaz, hogy ma olyan világban élünk, ahol sokkal egyszerűbb leülni a tablet és a tévé elé, de szerencsére még így is sokan választják az aktivitást, mint például az úszást. Éppen ezért nézzük meg a legfontosabb biztonsági lépéseket!

Tisztaság

Ha el akarjuk kerülni a kellemetlenségeket, akkor az első lépés, hogy mindig tisztán tartjuk a medencét. A piszkos vízben rengeteg kórokozó lapul, mindenki szem-, bőr- és torokfertőzéssel végezheti. Éppen ezért tartsuk ellenőrzés alatt a szűrőket és a klór mennyiségét.

Kerítés

Ha medence van a háznál, akkor kötelező a kerítés. Elég csak egyetlen percre másfelé nézni, és a baba biztosan a vízben landol. Szerencsére ezek a balesetek elkerülhetők egy jó kerítéssel, amit csak az idősebbek tudnak kinyitni.

Felügyelet

Lehet, hogy a gyerek jó úszó, de az ijedtség veszélyessé teszi a medencét. Az a legjobb, ha sosem hagyjuk felügyelet nélkül őket! Ez a szabály nemcsak a medencén belül, hanem kívül is érvényes. Ha többen vagyunk felnőttek, akkor mindig ki kell jelölni valakit, aki hivatalosan is felügyeli a történteket, mivel a sok szem között elvész a figyelem, és lehet, hogy annyira elveszünk a beszélgetésben, hogy észre sem vesszük a bajt.

Épített medence

Zuhanyzás

A nyári melegben fontos szabály, hogy nem szabad felhevült testtel a hideg vízbe ugrani, mindig fokozatosan menjünk a vízbe. Ezt tanítsuk meg a gyereknek, mert így a baráti társaságban is alkalmazni fogják.

Takaró

Ha medencénk van, akkor biztosan takarót is vettünk, így használjuk rendszeresen. Amikor nem megyünk a víz közelébe, akkor legyen letakarva.

Rend

Amikor a tisztaságról beszélünk, akkor sokszor a víz jut eszünkbe, pedig a medence környéke is figyelmet igényel. A szétszórt tárgyak nemcsak balesetveszélyesek, hanem mágnesként működhetnek. Lehet, hogy a pici meglát valamit a medence mellett, és sajnos akár a vízben is landolhat. A színes és lebegő tárgyak mindig csábítóak, de ilyen lehet egy bogár vagy falevél is.

Jakuzzinál

Ha medence helyett jakuzzival rendelkezünk, akkor 6 éves kor alatt ne engedjük bele a kicsiket. Majd, ha nagyobbak lesznek, akkor ők is élvezhetik a melegvizet, de előtte inkább kerüljék.

Séta

A következő szabály a tilos a futás nevet is kaphatná. Soha ne engedjük, hogy a víz mellett bárki is rohanni próbáljon, csak a séta az engedélyezett.

Kommunikáció

A szülők hajlamosak arra, hogy belemelegedjenek egy témába, és ilyenkor nem látnak, nem hallanak. Lehet, hogy a gyerek velünk volt a medencében, de megunta, és inkább kiszállt. Érdemes lefektetni egy olyan szabályt, hogy mindenki jelez, ha ki akar menni. Ne feledjük, hogy a kert többi része is veszélyforrás lehet.