2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Színes víz vagy fehér hab? Így tisztítsuk a medencét!

Főoldal Blog Színes víz vagy fehér hab? Így tisztítsuk a medencét!
30 jún 2020  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Nincs is jobb annál, mint amikor az embernek saját medencéje van, és a kertben tudja élvezni a nyári napokat. Sokszor egyedül szoktuk magunkat áztatni, máskor pedig a családdal jövünk össze. A medence a gyerekek kedvence is, így a nagyszülők kihasználhatják, hogyha szeretnének több időt eltölteni az unokákkal.

Azonban bármekkora vízfelületről legyen is szó, mindenféleképpen figyelni kell a higiéniára és a tisztaságra. Egy koszos medence nemcsak, hogy nem gusztusos, hanem az egészségre is káros lehet.

Megeshet, hogy olyan tünetekkel találkozunk, amik megijesztenek minket, és hirtelen nem tudjuk, hogy miként kezelhetnénk. Azonban sokszor ezek néhány lépéssel kiküszöbölhetők és javíthatók. A tipikus problémák szabad szemmel is láthatóak, és elveszik a kedvet a fürdéstől. Ilyen lehet, amikor fehér hab úszkál a víz tetején, vagy a tiszta víz elkezd beszíneződni. Azonban mielőtt a szakértőhöz rohannánk, ellenőrizhetünk néhány technikai beállítást is.

Zöld víz

Egyik tipikus probléma a víz bezöldülése. Ez az algákra vezethető vissza, amik kifejezetten szeretik a langyos állóvizet. Ha megoldást keresünk, akkor a pH legyen 7,2 és 8 nyolc között. Ezt csökkentővel vagy reduktorral tudjuk beállítani. Az algák miatt valószínűleg magasabb ez a szám. Hajtsunk végre kezelést a vízen folyékony klórral, majd várjunk nyolc órát. Ezután tisztítsuk a falakat és a medence alját. A szűrő szelepet ürítsük le, és szívjuk fel az elhalt algákat.

Zavaros és fehér

Ha azt tapasztaljuk, hogy a medence vize zavaros és fehér színű, akkor a pH vagy magasabb, mint 8, vagy kemény vízzel van dolgunk, esetleg rossz a szűrés. Mindenképpen ellenőrizzük a szűrő működését, és állítsuk a pH-t 7,2 és 8 közé. Tartsuk a klórt 1 és 1,5 ppm között. Állítsuk le a szűrőt, és tegyünk bele tisztítószert, majd reggel szűrjük át a vizet. Adhatunk hozzá vízlágyítót is.

Elszíneződés

Megeshet, hogy a vizünk furcsa színű lesz, például kékeszöld vagy barnás. Ezek a sók jelenlétére vezethetők vissza, mivel a pH lecsökkent. A rézsók kékeszöld, a vas és mangán sók pedig barnás színt eredményeznek. Ilyenkor növelni kell a pH-t úgy, hogy ne lépje át a 8-at. Végezzünk kezelést folyékony klórral éjjel, nyugalmi víz mellett. Adjuk hozzá, és hagyjuk, hogy másnap reggelig végezze a dolgát, majd távolítsuk el a szűrővel a medence alján leülepedett részecskéket.

Irritáció

Ha irritációt érzünk a szemünkben vagy a bőrünkön, és emellett a víz kellemetlen klór szagot bocsát, akkor az alacsony klórtartalomra vezethető vissza. Ilyenkor növeljük a pH-t úgy, hogy 7,2 és 8 között legyen. Végezzünk klórkezelést, tartsuk a szintjét 1 és 1,5 ppm között. Vezessünk át tisztítószert, majd szűrjük a vizet egy napig. Amennyiben a víz irritálja a szemünket, vagy fehéríti a szövetet, és nem bocsát ki rossz szagot, az azt jelenti, hogy túl sok klór van benne. Ilyenkor csökkentsük a napi adagot.

Hab

Ha a víznek habja van, akkor túl magas az alga koncentráció, esetleg szerves hulladék került bele. Ilyenkor a víz egy részét ürítsük ki a lefolyón keresztül, és töltsük meg új vízzel. Figyeljünk mindig a pH tartalomra és a klórszintre.