A COVID 19 járvány néhány hónapon belül nagyon komoly hatást gyakorolt az emberek életére szerte a világon. Rengetegen tértek át a home office munkavégzésre, bezártak a bölcsődék és az óvodák, a diákok pedig a tanáraikkal együtt kénytelenek voltak belerázódni az online oktatási rendszerbe.

Sok helyen a meghozott szigorú intézkedések a mai napig tartanak, és úgy tűnik, a korlátozások feloldására is csak apró lépésekben lesz majd lehetőség. A tilalmakat a jó idő beköszöntével egyre nehezebb megtartani, ezért igazán szerencsésnek mondhatják magukat azok, akik hatalmas kerttel és hűsítő medencével rendelkeznek.

Amennyiben Ön is közéjük tartozik és szeretné megtudni, hogyan fertőtlenítheti a medencéjét a koronavírus járvány idején, ajánljuk figyelmébe az alábbi bejegyzésünket.

A karbantartás fontossága

Az elhanyagolt medence még egy kevésbé vészes időszakban is a fertőzések forrása lehet, ezért a karbantartásnak mindenkor kiemelt jelentősége van. A megfelelően tisztán tartott és kezelt medence azonban a járvány alatt is biztonságosan használható. Természetesen ehhez az alapvető higiéniás szempontok betartása is szükséges. A medencében történő fürdőzés előtt például nem árt alaposan lezuhanyozni, amivel az izzadtság és a bőrön megülő zsírcseppek vízbe kerülése is megakadályozható.

A fertőtlenítés

Fertőtlenítés nélkül a medence vizében olyan baktériumok, gombák és vírusok szaporodhatnak el, amelyek megbetegedéshez vezethetnek. Ennek veszélye különösen a nagyon meleg nyári napokon áll fenn. A fertőtlenítésben a legelterjedtebbek a klór alapú vegyszerek, ezek adagolását mindig a csomagoláson feltüntetett ajánlások szerint kell elvégezni.

Léteznek lassan és gyorsabban oldódó változatok, amiket granulátum vagy tabletta formájában lehet megvásárolni. Emellett ma már olyan szerek is elérhetők, amelyek ötvözik a klóros fertőtlenítők és pelyhesítő, algaölő termékek tulajdonságait. Az ilyen vegyszerekkel Ön időt és fáradtságot spórolhat meg. A vegyszerezés megkönnyítésére akár speciális adagolókat is bevethet, amelyek folyamatosan biztosítják a szerek utánpótlását.

A fertőtlenítés azonban csak akkor lehet sikeres, ha a medence vizének PH értéke ideális. A PH ugyanis befolyásolni tudja a szerek működését. A mérést Ön bármikor elvégezheti egy egyszerű tesztcsík segítségével. Amennyiben az érték 7,2 és 7,4 között van, nincs más teendő, elkezdődhet a fertőtlenítés. Ettől eltérő értékeknél viszont PH szabályozó szerek alkalmazása szükséges. Abban az esetben pedig, ha a medence vize zöldessé válik és a falán csúszós, nyákos anyag tapad meg, algásodás indult be. Az alga ellen algaölő vegyszerekkel lehet védekezni.

Milyen berendezések szükségesek a víz tisztán tartásához?

Az egyik legfontosabb berendezés a vízforgató, ami alapkövetelmény, ha Ön valóban tiszta vizű medencében szeretne fürödni. A legtöbb vízforgató homokszűrős, ami annyit jelent, hogy a belsejében található homokszemcsék szűrik ki a vízből a szennyeződéseket.

A vízforgatók emellett az algásodást is megakadályozzák, a folyamatosan keringő vízben ugyanis nehezebben telepedik meg ez a zöld anyag. A tisztításhoz alkalmazhat még medence porszívót, illetve olyan hálót, amellyel a víz felszínén lebegő leveleket és bogár tetemeket tudja eltávolítani.