A szülők körében gyakran felmerülnek újszülötteket érintő kérdések, ami a medencézést is magában foglalja. Úgy szokták mondani, hogy az ajánlott életkor a védőoltásokkal hozható összefüggésbe, így amikor kialakul az immunitás, mehetünk is a vízbe.

Ez általában négy hónapos korra tehető, ilyenkor az úszási reflexek nem tűntek el, és a baba jobban érzi magát a vízi környezetben, mint a szárazföldön. Gondoljunk arra, hogy kilenc hónapot töltött el a magzatvízben, tehát teljesen otthon fogja magát érezni.

Merülés

A medence legnagyobb kockázata az, hogy a baba mindig elmerül, tehát valakinek folyamatosan figyelnie kell rá. Sajnos gyakran történnek balesetek, hiszen elég, ha csak egy pillanatra nézünk máshova, és máris bekövetkezik a baj. Ha a medence mellett döntünk, akkor első dolog az éberség lesz, utána pedig jönnek a játékok. Jó, ha a közelünkben van egy törülköző, bizonyos játékok, amik elvonhatják a pici figyelmét, de az sem árt, ha nem egyedül vagyunk a babával.

Hőmérséklet

A következő veszélyt az alacsony hőmérséklet jelenti. Az újszülöttek nagyon érzékeny bőrrel rendelkeznek, és nem bírják a szélsőséges időjárást. Nagyon fontos, hogy a medence hőmérséklete ne legyen 30 fok alatt, de találunk olyat, ahol 32 fokra állítják be a hőt. Ezekbe az érzékenyebb csöppségekkel is bemehetünk, azonban folyamatosan figyeljük, hogy miként reagálnak.

Vegyszerek

Minden medence szigorú karbantartást igényel, hogy megfeleljen az optimális egészségügyi előírásoknak, ami a vegyi anyagokat is magában foglalja. A medencében éppen ezért mindig lesz klór, és más speciális anyagok, amik azért vannak ott, hogy megakadályozzák a baktériumok elszaporodását. A babamedencékben még inkább szükség van a természetes klórozásra, azonban fontos, hogy a pici sose nyelje le azt.

Fertőzések

A medence higiéniája fertőzések lehetőségét is hordozhatja, még akkor is, ha rendszeresen takarítják. A babákról tudjuk, hogy nem szokták visszatartani a szükségleteiket, így könnyen kerülnek a vízbe ürülékrészecskék. Tény és való, hogy vannak speciális fürdőruhák, de még így is könnyen kiszöknek a nem kívánt tartalmat. Éppen ezért számolni kell a fertőzésekkel is. A leggyakoribbak:

  • hasmenés vagy más bélrendszeri rendellenességek
  • fülfertőzés, ami a legrosszabb esetben hallásproblémákhoz vezethet
  • légzőszervi betegségek
  • szemfertőzések
  • bőrgyógyászati betegségek

Napfény

Végül, de nem utolsó sorban figyeljünk a veszélyes napsugarakra is. Fontos, hogy a terület mindig legyen fedett, vagy azonnal húzódjunk napernyő alá, és tegyük rá a sapkát és a pólót. Ha biztosra akarunk menni, akkor a pancsolások ne lépjék át a tíz percet, mivel így gondoskodhatunk a bőrápolásról.

Úszásoktatás általában négyéves kortól ajánlott, azonban ez nem jelenti azt, hogy ne mehetnénk medence közelébe. A baba akkor fogja igazán élvezni, ha nem éhes, és még nincs itt az alvás ideje. Figyeljünk arra, hogy ne legyenek a közelben rohangáló gyerekek sem, és kilépés után azonnal célozzuk meg a zuhanyzókat. Az utolsó lépés a hidratálókrém felhelyezése, majd jöhet a megérdemelt pihenés.