2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Úszás télen medencében és szabad vízben

Főoldal Blog Úszás télen medencében és szabad vízben
20 dec 2021  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Bár az úszás egyike azoknak a sportoknak, amelyeket általában kizárólag a nyárhoz kötünk, az igazság az, hogy a téli úszásnak annyi előnye van, hogy egész évben érdemes űzni. Ráadásul, ha a hideg miatt nem merünk egy tóban vagy folyóban úszni, akkor bármikor elmehetünk egy fedett uszodába.

Az úszás az egyik legteljesebb gyakorlat

Akár télen, akár nyáron, akár az év bármely más szakában űzik, az úszás az egyik olyan sport, amely a legtöbb izomcsoportot megdolgoztatja. Ráadásul egy jó úszás során jó mennyiségű zsírt és szénhidrátot égetünk el, növeljük a szív és az érrendszer kapacitását, és erősítjük a felső és alsó végtagok izmait. De az előnyök itt még nem érnek véget.

Az úszás az egyik legkevésbé valószínű sport, ami izomsérüléseket okoz. A helyes technikával történő úszás során ritkán fordul elő sérülés. Ez egy alacsony terhelésű sport, amely kedvez az ízületek ápolásának, különösen akkor, ha korábbi sérülésből lábadozunk, vagy bármilyen kellemetlenségtől szenvedünk. Ezért ideális az izmokat, csontokat és ízületeket érintő sérülések és krónikus fájdalmak kezelésére.

Segít csökkenteni a stresszt, ami a téli úszás másik nagyszerű előnye

A stressz az egyik legnagyobb probléma a mai társadalomban. De a jó hír az, hogy leküzdhetjük ezt az állapotot azzal, hogy megkínáljuk magunkat a kikapcsolódás pillanataival. Ebben az értelemben a téli úszás nagyon pihentető tevékenység lehet. Ez a sport, amellett, hogy fitten és egészségesen tart, segít megtisztítani az elménket a gondoktól, és nagyon kellemes érzéssel térhetünk haza.

A hideg vizekben való téli úszás előnyei

A téli úszás a strandon vagy bármely más szabadtéri környezetben, ahol a víz hideg, olyan tevékenység, amely tele van előnyökkel, amelyek segítenek a fogyásban, a fittségben és az elme megnyugtatásában.

Az embereknek például kétféle zsírtípusuk van, a barna és a fehér. A mai társadalomban szinte csak fehér zsírt halmozunk fel, de a hideg víz aktiválhatja a barna zsír égetését, ami amellett, hogy melegen tart, segít a könnyebb fogyásban is.

Másrészt a hideg vízben való úszás fokozza a véráramlást a testben, ami javítja a vérkeringést, és segíthet csökkenteni a fájdalmakat. Ezenkívül az alacsony vízhőmérséklet megelőzi a sérüléseket, feltéve, hogy előtte megfelelően bemelegítünk.

A téli nyíltvízi úszás másik előnye, hogy fittebbé válunk. Ha kedvezőtlen körülményekkel szembesülünk, a szervezetnek nincs más választása, mint gyorsan alkalmazkodni hozzájuk, pusztán a túlélés érdekében. A hideg megnehezítheti a légzést, így a szervezet optimalizálja a tüdőbe jutó kevés oxigént. Ezenkívül minden edzés nagyszerű kaland lesz.

A tavakban való úszás segít megtalálni a szükséges nyugalmat és csendet, mielőtt visszatérnénk a mindennapokba. A természet élvezete az egyik legjobb tevékenység a stressz és a szorongás csökkentésére, illetve a mentális betegségek, például a depresszió kialakulásának esélyének csökkentésére.

Ezért ússzunk a szabadban

  1. Felgyorsítja az anyagcserét. A barna zsírszövet a hideg víz hatására aktiválódik, segít fenntartani a testhőmérsékletet. Ezzel viszont kalóriát is éget.
  2. Enyhíti a fájdalmat. A hideg víz összehúzza az artériákat, csökkenti az esetleges gyulladást és megnyugtatja a fájó izmokat.
  3. Erősíti az immunrendszert. A hideg vízzel való rendszeres érintkezés növeli az antioxidánsok szintjét, szabályozva az antioxidánstermelési folyamatot.
  4. Növeli a libidót. A hideg víz előnyeiről szóló tanulmányok a tesztoszterontermelés növekedését mutatják.
  5. Segít formába lendülni. Az, hogy nehéz körülmények között úszunk a legjobb fizikai edzés.
  6. Javítja a nyirokkeringést. A hideg víz összehúzódásra kényszeríti a nyirokereket, és a nyirokfolyadékot az egész testbe pumpálja.
  7. Mentális tisztaság. Rendszerünk működésbe hozása nagyobb tisztánlátást és jobb koncentrációt tesz lehetővé.
  8. Csökkenti a stressz szintjét. Amikor a hideg vízbe megyünk, endorfinok szabadulnak fel, mivel a szervezet a saját “fájdalomcsillapítójával” kompenzál.
  9. Segít pihenni. A hideg víz serkenti a paraszimpatikus idegrendszert, ami jó közérzetet és elégedettséget okoz.

Lehet úszni jeges vízben is?

Az emberek soha nem szűntek meg arra törekedni, hogy megismerjék saját határaikat. A sport egyértelmű példa erre, ahol az úszás sem hagyta ki a lehetőséget, hogy a legtöbbet hozzuk ki önmagunkból. A jégvízi úszás, bár amatőr szinten nagy múltra tekint vissza, mostanában kezd újra divatba jönni. Azóta, hogy az északi és kelet-európai országokban egészséges életmódként indult, a sport a merész úszóknak lehetőséget kínál arra, hogy a hideggel szembeni fizikai és szellemi ellenállás határait feszegessék.

Ha szeretnénk kipróbálni az élményt, akkor többféle lehetőség közül választhatunk, érdemes kicsiben kezdeni. Vannak jeges medencék, ahol bármikor megmártózhatunk, valamint előre felkészített medencék, ahol úszhatunk pár hosszt. A tavak és folyók átúszását azonban soha ne kezdjük el egyedül! Utóbbit mindig profi felügyelet mellett lehet végezni, és csak rengeteg gyakorlás után.