Nem tudod, hogyan védd meg a hajad a medencében található klórtól? Ebben a cikkben megmutatjuk, miként élvezheted ki a közelgő nyarat!

A nyár érkezésével a medencék kezdenek megtelni, legyen szó akár a fizetős, akár az otthoni megoldásról. A medencehasználat azonban mindig bizonyos intézkedésekkel jár együtt, amik abban is segítenek, hogy megvédjük a hajunkat. Ha például az edzőtermek medencéire gondolunk, akkor használhatunk úszósapkát, miközben néhány wellnessközpont is előírhatja.

Attól, hogy nem kötelező, nyugodtan megvédhetjük a hajunkat, és a környezetünkben tartózkodókat is.

Hogyan védjük a hajat?

A medencék vizéről mindenki tudja, hogy klórt tartalmat, ami a leggyakoribb fertőtlenítőszer. A klór lényegében vegyi anyag, de nemcsak a bacikat öli meg, hanem kiszárítja a hajat, amitől az törékeny lesz, és elveszíti a természetes fényét. Ha odafigyelünk a klórra, akkor meg tudjuk akadályozni a későbbi kellemetlenséget, nézzük, hogyan!

Úszósapka

Az úszósapka elengedhetetlen tartozék, még akkor is, ha furcsán érezzük benne magunkat. A jó minőségű sapka megvédi a hajat, ami így nem érintkezik vízzel. Ráadásul ma már különböző alapanyagok közül tudunk választani, van szövet, szilikon, poliuretán és latex. Ha pedig a hajunk nem ér le a derekunkig, akkor könnyen fel tudjuk fogni. Az lenne a legjobb, ha mind a felnőttek, mind a gyerek úszósapkát viselnének a medencében.

Pár csepp olaj

Az is lehet, hogy mi vagyunk az egyetlenek, és idétlennek érezzük a fedett fejet. Ha ilyenkor amellett döntünk, hogy beleolvadjunk a környezetbe, akkor a medencézés előtt is tehetünk bizonyos óvintézkedéseket. Ma például többféle olaj közül tudunk választani, amit a tenyerünkre téve a hajba dörzsölhetünk. Ezáltal a haj ellenállóbb lesz a vízzel szemben.

Hideg víz

Másik egyszerű tipp, hogy mielőtt beleugranánk a medencébe, bevizezzük a hajat. Ehhez mindig hideg vízre lesz szükség. A legtöbb medence mellett elérhető a zuhanyzó, így érdemes gyorsan beállni alá, és jó alaposan megmosni a hajat. Ezáltal később nem tudja olyan könnyen magába szívni a klórt.

Hidratálás

A következő lépés a medencézés után jön: hidratálás. Annak ellenére, hogy úszósapkát viselünk, vagy pár csepp olajjal megkenjük a hajat, még ugyanúgy szükség lesz a hidratálásra. A krémeket, pakolásokat és maszkokat megvásárolhatjuk a boltokban, vagy akár magunk is elkészíthetjük egy kis aloe vera és uborka felhasználásával.

Vigyázzunk a festett hajjal

Fontos külön kiemelni azokat, akik festik a hajukat. Nem egyszer hallani olyan esetekről, amikor a festett haj veszített a színéből, tincsenként kifakult, vagy megváltoztatta a színét. Többen panaszkodtak arról, hogy a hajuk sárgás vagy zöldes lett a fürdőzés után.

Ahhoz, hogy ezt megelőzzük, nemcsak a fenti tanácsokat kell megfogadni, hanem olyan samponokat kell használni, amik kifejezetten festett hajhoz készülnek.

Ahogy láttuk, a haj védelme a medence klórjával szemben nem annyira nehéz, de külön odafigyelést igényel. Sok mód közül tudunk választani, bár néha érdemes többet is bevetni. Minél gyakrabban tartózkodunk a medencében, annál többször kell védeni a hajunkat.