2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Zene és világítás – ilyen a medencében relaxálni

Főoldal Blog Zene és világítás – ilyen a medencében relaxálni
24 jún 2023  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Medencetulajdonosként a legtöbben egész évben várják már a medenceszezont, hisz a nyár kiváló kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget kínál a vízben. Ha a medencére gondolunk, a legtöbbször a vizes partik, a gyerekek pancsolása vagy a finom koktélok jutnak eszünkbe.

Előfordul azonban, hogy néha csak egy kis szünetre van szükségünk, egy helyre, ahol kikapcsolódhatunk. Egy pihentető elvonulásra, és a medence ebből a szempontból is ideális.

Tippek a relaxáláshoz

Az egyik legnépszerűbb módja annak, hogy pihentető hangulatot varázsoljunk, a zene. Ha nem szeretnénk megkockáztatni, hogy tönkre tegyük beltéri hangszóróinkat, akkor vásároljunk időjárásálló hangszórót vagy kültéri hangrendszert. A zeneválasztásnál pedig inkább a lágyabb, lassabb dallamokra törekedjünk, a pörgős zenék nem segítik az ellazulást.

A Nevadai Egyetem egy tanulmánya szerint az agyhullámaink összehangolódnak a percenként hatvan ütemben játszott zenével. Ez pedig úgynevezett alfa agyhullámokat indukál, melyek hasonlóak azokhoz, amelyeket akkor tapasztalunk, amikor ébren vagyunk, de ellazulunk.

Választhatunk például a természet inspirálta zenéket, vagy olyan hangszeres zenéket, melyek nyugtatóan hatnak az elmére. Ilyenek az indián, kelta, indiai vagy japán húros hangszerekkel, dobokkal, fuvolákkal játszott zenék. Igazán jó hatással van az elmére az óceán hullámainak a hangja, de akár az eső hangja is megnyugtató lehet, ha azt más, lágy dallamokkal kombinálják.

Vörösek, kékek, zöldek – fények a medencében

A hangok mellett a fények is fontosak az ellazuláshoz. Különösen éjszaka igaz ez, mikor már a nap nyugovóra tért. A hangulatvilágítás nagy mértékben fokozhatja a hangulatot és nyugalmat áraszthat. A fény közvetlenül is tudja befolyásolni a hangulatunkat, a világításpszichológia pedig ennek aspektusait vizsgálja. A medencevilágítások napjainkban egyre népszerűbbek, és a világítástechnika is egy olyan dolog, ami igen dinamikusan fejlődik.

A színesen megvilágított medencék, az áramló víz változó színekben pompázó látványa igazán különleges élményt jelent.

A modern medencevilágítás személyre szabható, az intelligens világítási eszközök lehetővé teszik a fényerő, a szín és a megjelenési minták beállítását, akár teljesen vezeték nélküli vezérléssel. Ami azt is jelentheti, hogy a nyugtató esti halovány fények maguktól kapcsolódnak be, amikor az érzékelők csökkenő környezeti fényt érzékelnek. Ha a fényektől is nyugalmat várunk, a fények ereje mellett a színüket is vegyük figyelembe.

Itt vannak például a vörösek, a narancs és a sárga, melyek a melegebb színek közé tartoznak. A szem fényérzékenysége a hullámhossz növekedésével csökken és a vörösnek van a leghosszabb hullámhossza az alapszínek közül. A kék fény gyorsabban és alaposabban segít ellazulni, mint a hagyományos fehér fény. A kék fény ráadásul fokozza a kognitív teljesítményt is. A zöld szintén jó hatással van a relaxációra, számos környezetben használják nyugtató tulajdonságai miatt, és ez a szín igazán segíti a pihenést.

Kényelem és egészség – védelem az UV-sugárzás ellen

A színek és fények mellett az is nagyon fontos, hogy mennyire kényelmes a medencében tartózkodni. Akkor ugyanis, ha nem érezzük magunkat kényelmesen, nem igazán tudunk ellazulni. A medence körüli ülőalkalmatosságok jó szolgálatot tehetnek ilyenkor, de egy felfújható vízifotel is kiváló. Ugyanígy egy gumimatrac, egy vízi úszószőnyeg is jó szolgálatot tehet, a lényeg, hogy kényelmesen helyezkedjünk el.

Ha pedig napközben tudunk időt szakítani egy kis relaxálásra a medencében vagy annak partján, mindenképp érdemes gondoskodni a megfelelő fényvédelemről. Vannak állandó árnyékoló szerkezetek, de ugyanígy telepíthetünk mozgatható, felnyitható árnyékoló vitorlákat, vagy szabadon álló napernyőkkel is védekezhetünk a napsugárzás ellen. Az árnyékolókkal nemcsak a komfortérzetünket növelhetjük, de a nap káros UV-sugarainak akár 77 százalékát is blokkolják, így egészségügyi szempontból is fontos, hogy gondoskodjunk az árnyékolásról.

Az UV-sugárzás, azaz a nap ultraibolya sugárzása kis mennyiségben ugyan pozitív hatással lehet a szervezetre, azonban túlzott mértékben egészségügy problémát okozhat. A napsugárzás köztudottan elősegítheti a D-vitamin termelést, és javíthatja a hangulatunkat. Azonban a túlzott sugárzás napszúrást, bőrégést és hossz távon akár komoly bőrbetegségeket is okozhat. Nagyon fontos tehát a bőr védelme, ezt pedig a magas faktorszámú napvédő krémek jelentik.

Ha medencében fürdőzünk, akkor ne csak a szabadtéri program elején kenjük be magunkat napvédő krémmel, hanem rendszeresen tegyük azt meg. A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy kerüljük a napozást 11 és 15 óra között, próbáljunk meg árnyékban maradni. A szemünket is fontos megvédeni a nap káros sugaraitól. Ha ezt a pár alapvető szabályt betartjuk, akkor valóban nyugodtan és kényelmesen napfürdőzhetünk és hódolhatunk a pihenésnek a medencében és annak partján is. A lágy dallamok és a megnyugtató fények pedig csak fokozhatják ezt az élményt.