Ahhoz, hogy a medencénk által nyújtott örömöket hosszú távon is élvezni tudjuk, nem árt figyelnünk a megfelelő karbantartásra. A feladatok nagy része napi vagy heti rendszerességet igényel, de akadnak olyan is, amelyeket elegendő hosszabb időközönként elvégezni.

Folyamatos teendők a medence körül

Medencetulajdonosként általában a víz tisztasága miatt aggódunk a leginkább és nem jogtalanul. Nyáron, amikor különösen meleg az idő, a vízben könnyedén megtelepedhetnek a különféle kórokozók, és megjelenhet az alga is. Ráadásul a külvilágból érkező egyéb szennyeződésekkel is számolnunk kell, például a homokszemcsékkel, a berepülő bogarakkal vagy a bosszantó falevelekkel.

Ezeket egy jó minőségű vízszűrő berendezés egyszerűen képes eltávolítani a vízből. Ahhoz viszont, hogy az eszköz jól működjön, két hetente legalább egyszer alaposan át kell tisztítanunk, vagyis visszamosást kell végeznünk rajta. A művelet nem bonyolult, tapasztalat nélkül is bátran nekiállhatunk.

Emellett a vízkezelés fontos részét képezi a vegyszerezés is, amit csinálhatunk magunk, vagy használhatunk erre a célra kialakított automata adagolókat. Utóbbiak leginkább akkor hasznosak, ha kénytelenek vagyunk néhány napra vagy esetleg több hétre magára hagyni a medence vizét. Az ilyen berendezéseknél csupán a vegyszer pótlására kell figyelnünk, illetve évente egyszer kalibrálni szükséges. A kézi fertőtlenítést pár naponta érdemes elvégeznünk.

A harmadik, szintén elengedhetetlen teendő, a medenceporszívózás. Sokan gondolják úgy, hogy ez egyfajta úri mulatság, pedig a medence aljára leülepedett szennyeződéseket csak ennek segítségével tudjuk hatékonyan eltávolítani. Ha nem szeretnénk időt szánni rá, bevethetünk olyan automata berendezéseket, amelyek elvégzik helyettünk a munkát.

Bár ideális tisztítás mellett a medence vizét akár éveken át nem kell cserélnünk, főleg a nyári időszakban számolhatunk némi párolgással. Az ebből adódó veszteséget néha pótolni szükséges, de ez közel sem akkora mennyiség, mintha a teljes medencét kellene újra töltenünk.

A téliesítés fontossága és a gépészeti berendezések karbantartása

A medencénk téliesítéséről minden ősszel gondoskodunk kell. A művelet 1-2 órát vesz igénybe, a fáradozásainkért cserébe viszont késő tavasszal egy tökéletesen tiszta medencében csobbanhatunk. Az első feladat mindig a medencetest és a csövek felkészítése a hidegebb hónapokra, majd ezt követi a vízkezelési munka, illetve a gépészeti berendezések téliesítése. Végül, a jó fedést biztosító takarófólia felhelyezéséről sem szabad elfelejtkeznünk. Mindezek a lépések hozzájárulnak ahhoz, hogy megóvjuk medencék és a vizének állapotát.

A téliesítésen túl egyéb időszaki teendőink is akadnak a medence körül. Ezek főleg a különféle berendezések tisztítására és karbantartására vonatkoznak. Ilyen feladat például a homok cseréje a homokszűrőben, vagy a már fentebb is említett automata fertőtlenítő adagolók kalibrálása. Jó hír azonban, hogy a kiforrott technológiáknak köszönhetően ma már kevés ráfordítással, könnyen és egyszerűen tisztán tarthatjuk a medencénket.