2300 Ráckeve, Kossuth Lajos utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő - Péntek: 8:00 - 16:00
Breadcrumb Image

Fontos tudnivalók akkor, ha kristálytiszta vizet szeretnél a saját medencédbe

Főoldal Blog Fontos tudnivalók akkor, ha kristálytiszta vizet szeretnél a saját medencédbe
25 aug 2023  /  Szerző: Prémium Medence   /   0 hozzászólás

Egy saját kerti medencének számtalan előnye van, hiszen itt nincsen sorban állás és tolongás, mint a zsúfolt strandokon, emellett az ember akkor csobbanhat, amikor csak kedve tartja. Ha valaki időt és energiát fektet abba, hogy kertjét egy csodaszép medence ékesítje, mindenképpen figyeljen oda arra, hogy annak vize sokáig szép, és kristálytiszta legyen.

Jó, ha már a medence tervezése során átgondoljuk azt, hogy vajon a későbbiekben milyen karbantartási munkákat fog majd igényelni az, hogy a medencénk sokáig tiszta maradjon.
Ugyanis egy koszos, zöld, algás medencébe senki sem szeretne megmártózni, legyen szó bármekkora kánikuláról.

Ha már megálmodunk egy saját medencét, nem szabad megfeledkeznünk annak fenntartásáról sem, hiszen a mi dolgunk az, hogy a medencét rendszeresen tisztítsuk, és karbantartsuk. Ez szerencsére nem egy nehéz feladat, ennek ellenére vannak, akik egyáltalán nem csinálják jól, ilyenkor pedig végül 1-2 héten belül bealgásodott, koszos víz fogja őket fogadni.

Így lesz sokáig tiszta a medencénk vize

A legtöbb esetben az, hogy mennyire tiszta az adott medence vize, azon múlik, hogy milyen hatékonysággal működő szűrőrendszert használunk. Ha azonban a szűrő karbantartásáról is megfeledkezünk, akkor könnyedén megeshet az, hogy az eltömődik, és annyira lerakódik kosszal, hogy nem fog tudni megfelelően működni. Sajnos ennek következtében lesz rövid időn belül algás és nyálkás a víz. Emiatt az egyik legkézenfekvőbb dolog, hogy a medencéhez tartozó szűrőrendszer mindig ki legyen tisztítva, hiszen csak így fogja tudni megfelelően megtisztítani a vizet.

Fontos kérdés, hogy a szűrőrendszert mégis mennyit kell használni, ezt azonban több dolog is tudja befolyásolni. Egyrészről nem mindegy az, hogy mekkora az adott medence mérete, milyen típusú szűrőről beszélünk, de az is befolyásolhatja a szűrő működését, hogy milyen a víz vagy éppen a levegő hőmérséklete. Ahhoz, hogy a medencénk vizét a szűrő valóban meg tudja tisztítani, minden nap legalább 8 órán át mennie kell.
Sokszor az emberek úgy gondolják, hogy spórolás miatt 3-4 óra után kikapcsolják a szűrőt, de ennyi idő alatt valószínűleg nem fogja tudni az a medence teljes vízmennyiségét megforgatni, egy idő után ezzel a trükközéssel is el fog kezdeni algásodni a medencénk, így pedig pénzt biztosan nem fogunk tudni megtakarítani.

Így tudjuk a lehető legtisztábbá varázsolni a saját medencénket

A nagyobb méretű medencék esetében a víz fizikai szűrője alapvető fontosságú. Ezt a feladatot pedig a víztisztító szűrőberendezés fogja elvégezni nekünk, melyet olyan hetente egy-két alkalommal illik kitisztítani. Ha a szűrőrendszer nem tudja megfelelően a feladatát ellátni annak következtében, hogy el van tömődve, vagy éppen csak napi pár órára van bekapcsolva, lehetséges, hogy 1-2 nappal később, de sajnos ugyanúgy be fog zöldülni a medencénk vize, mintha egyáltalán nem használtunk volna szűrőt.

Tehát vagy csináljuk jól a medencénk karbantartását, vagy ne csináljuk sehogy. Ha a víz ugyanis teljesen bekoszolódott, akkor nem fogjuk megúszni azt, hogy a teljes vízmennyiséget lecseréljük.

A medencénk aljára leülepedett kosz eltüntetéséhez ma már a medence tisztító robotot is bevethetjük. Ez a szerkezet az aktív keféinek köszönhetően rendkívül alaposan tudja elvégezni a medence padló, oldalfal, illetve a vízvonal tisztítását is. A robotban megtalálható többszintű szűrő lehetővé teszi a nagyobb méretű szennyeződések megszűrését anélkül, hogy az eldugítaná, a készülék emellett könnyedén szétszerelhető, takarítása rendkívül egyszerű és gyors.

Fontos emellett a fúvókák karbantartása is, ugyanis ha azok nem tudnak megfelelően működni, akkor bekövetkezhet vízpangás, ez pedig ugyancsak megakadályozhatja azt, hogy a szűrő a teljes vízmennyiséget meg tudja tisztítani.

Mennyire bonyolult a medence vízének biológiai fertőtlenítése?

A fent említett karbantartási feladatok mellett nem szabad megfeledkeznünk a víz biológiai fertőtlenítéséről sem. Alapvetően klórral tudjuk a leghatékonyabban a vízben megtelepedő mikrobákat, és bacilusokat eltüntetni, az ilyen típusú víztisztításnak pedig két módja is van.

Az egyik az, amikor klórtablettát használunk, melyhez egy műanyag szűrőre lesz szükségünk, ami úszik a víz felszínén, ebbe kell hetente egy pasztillát beletennünk, a másik megoldás pedig az úgynevezett sós víz technológia, mely során egy elektrolízer fogja a sót oxigénre és gyors klórra lebontani. Ahogy ugyanis a klór oxigént kap, képes sóvá vissza alakulni. Ez már egy környezetbarátabb megoldásnak számít, emellett kevésbé irritatív hatással rendelkezik, így az érzékenyebb bőrű emberek esetén ez lehet a tökéletes megoldás.

Figyeljünk emellett természetesen oda a víz megfelelő pH értékére is, ugyanis ez sem lehet túlságosan se magas, se alacsony. Ha a víz pH értéke nem 7,2 és 7,6 között van, akkor megint csak bekövetkezhet a víz algásodása, bezöldülése, és nyálkásodása, függetlenül attól hogy mennyit volt bekapcsolva az adott szűrőrendszer.